latinica  ћирилица
23/01/2015 |  15:51 | Autor: TANЈUG

Indonezija: Ronioci pronašli trup palog aviona

Indonežanski ronioci su konačno dospjeli do trupa aviona malezijske komanije Er Azija, koji se krajem prošlog mjeseca srušio u Јavansko more.

Iz olupine aviona su izvukli tijela još četiri žrtve ove nesreće, objavio je zvaničnik spasilačke agencije, koji koordinira potragom za ostacima letjelice.

Avion sa 162 putnika i članova posade, koji je bio na letu od indonežanskog grada Surabaje do Singapura, srušio se 28. decembra po olujnom nevremenu.

- Ronioci su jutros doprli do trupa aviona, ali nisu mogli da uđu unutra zbog mnoštva kablova i krša izjavio je za AFP koordinator operacije S.B. Suprijadi.

Prošle nedjelje je jedan vojni brod uočio ostatke aviona "erbas A320-200" na morskom dnu i otad ronioci pokušavaju da dopru do njih, ali su ih loše vremenske prilike u tome sprječavale.

Zvaničnici vjeruju da je većina žrtava još uvijek u trupu aviona, a četiri danas pronađena tijela su bila u kršu pored njega.

Dosad su ukupno pronađena tijela 63 žrtve, od kojih šest juče. Neka od njih su još uvijek bila privezana za avionska sjedišta.

Prošle nedjelje je pronađena i crna kutija srušenog aviona čiji sadržaj trenutno istražuju stručnjaci.

Prema saopštenju indonežanskog ministarstva saobraćaja Ignasijusa DŽonana, avion se uoči nesreće uzdigao nenormalnom brzinom, nakon čega je izgubio brzinu i srušio se u more.

Nekoliko trenutaka prije nego što je letjelica iščezla s radara, pilot je zatražio dozvolu za povećanje visine da bi izbjegao nalet oluje, ali zbog gustog vazdušnog saobraćaja dozvola mu nije odmah data.