latinica  ћирилица
27/01/2015 |  09:04 | Autor: TANЈUG

Austrijanci za pripajanje Јužnog Tirola

Austrijanci bi, prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, pozdravili pripajanje Јužnog Tirola koji je u sastavu susjedne Italije.



Čak 89 odsto Austrijanaca bi pozdravilo ako bi građani Јužnog Tirola na referendumu mogli odlučiti o tome kojoj državi pripadaju.

Isto toliko bi, prema istraživanju instituta "Spektra" iz Linca, pozitivno ocijenilo ako bi se "Јužnotirolci" na referendumu odlučili za ujedinjenje sa Austrijom.

Pitanje postavljeno Austrijancima u vezi nekadašnje teritorije, koja je sada autonomni region u sastavu Italije, a koja se često uzima za primjer rješenja statusa Kosova, glasilo je "u Јužnom Tirolu se često izražava želja za izjašnjavanjem o pravu na samoopredjeljenje. Da li biste podržali ako bi građani Јužnog Tirola na referendumu, na miran i demokratski način, odlučili o državnoj pripadnosti, ili to ne biste podržali".

U istraživanju se 83 odsto Austrijanaca izjasnilo saglasnim da se građanima Јužnog Tirola odobri dvojno državljanstvo - italijansko i austrijsko.

Istraživanje pokazuje i da su se stanovnici zapadne Austrije manje pozitivnije izjasnili o secesionističkim željama pojedinih Јužnotirolaca, iako su u svim dijelovima Austrije većinski za.

Tako je "svega" 74 odsto stanovnika austrijskih pokrajina Salcburg, Tirol i Forarlberga, dio zemlje koji se neposredno graniči sa Јužnim Tirolom, podržalo dvojno državljanstvo, što je devet odsto ispod proseka.

Takođe i u vezi referenduma na zapadu Austrije su građani uzdržaniji, to jest 82 odsto građana zapadnih pokrajina podržavaju referendum u Јužnom Tirolu, naspram 92 odsto u Beču i 89 odsto na nivou Austrije.

Ove činjenice analitičari instituta objašnjavaju time da stanovnici na zapadu Austrije smatraju da građanima Јužnog Tirola ni sada nije loše.

Istraživanje je sprovedeno po nalogu Јužnotirolskog domovinskog saveza (Sudtiroler Heimatbund), koji je udruženje bivših aktivista Јužnog Tirola, koji teže ka ponovnom ujedinjenju Јužnog Tirola sa Tirolom.

Јužni Tirol, naseljen njemačko govornom manjinom, pripao je Italiji posle Prvog svjetskog rata Sporazumom iz Sen Žermena.

U vrijeme donošenja novog italijanskog ustava, 1946. godine, Italija i Austrija su postigli dogovor o davanju velike autonomije ovoj regiji.

Međutim i pored dogovora rasla je napetost između Austrije i Italije, te je pitanje Јužnog Tirola dospjelo i pred UN.

U svjetskoj organizaciji su pregovori 1961.godine propali zbog brojnih terorističkih napada koje su sproveli austrijski separatisti.

Deset godina kasnije ipak je postignut dogovor, prema kojem je ovaj region dobio veliku autonomiju, a zvaničan Beč obećao da se neće miješati u južnotirolske unutrašnje poslove.

Nakon tog dogovora prestale su i separatističke pretnje, a položaj Јužnog Tirola poboljšan je i ulaskom Austrije u EU, pre tačno 20 godina.