latinica  ћирилица
27/01/2015 |  10:53 | Autor: SRNA

Islamska zajednica preko Hrvatske uvozila oružje u BiH

Mešihat Islamske zajednice Hrvatske i Slovenije i Krizni štab muslimana Hrvatske zatražili su u julu 1992. od načelnika hrvatske Obavještajne bezbjednosne agencije Јosipa Perkovića da dozvoli prolazak četiri kamiona naoružanja za BiH, potvrđuju dokumenti koje je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo predao Tužilaštvu BiH
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo - Foto: SRNA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad KeboFoto: SRNA

Kamioni su stigli na odredište iako je u to vrijeme postojala zabrana trgovine i uvoza naoružanja u BiH.

U zahtjevu su navedene specifikacije kompletnog naoružanja koje treba da bude prošvercovano, odnosno granate, mine, ručni raketni bacači i rakete za ove bacače, snajperske puške, barut, upaljači za mine, vojnički opasači i uniforma, te pomoćna oprema za radio-vezu, piše "Glas Srpske".

Precizirano je da konvoj polazi iz kasarne 4. jula 1992. godine u Dugom Selu pravcem Zagreb - Rijeka - Split - Imotski - Posušje - Konjic - Kreševo - Visoko.

Među dokumentima koje je Kebo predao Tužilaštvu nalazi se i odluka o formiranju banke čiji su akcionari, pored ostalih, organizacija TVRA /Third World Relief Agency/ koja je povezana sa terorizmom i SDA.

Tu su i bankovni računi na osnovu kojih se vidi da je ova organizacija uplatila bošnjačkim političarima milione dolara, njemačkih maraka, austrijskih šilinga.

Kebo je Tužilaštvu BiH dostavio oko osam hiljada dokumenata u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući, te dokaze protiv ratnog načelnika CSB Zenica Šefika DŽaferovića i komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH Sakiba Mahmuljina u vezi s tim zločinima.

On je proslijedio tužiocima i dokumenta koja dokazuju da je odred "El mudžahedin" učestvovao u napadu na Vozuću kao jedinica Trećeg korpusa Armije RBiH.