latinica  ћирилица
27/01/2015 |  16:31 | Autor: SRNA

Vulin: Aušvic je opomena današnjem čovječanstvu

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Aušvic veliko upozorenje čitavom čovječanstvu, a užasi holokausta ono što mora da opominje planetu na opasnost od ponavljanja ratova i zločina.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

Vulin, koji predstavlja Srbiju na ceremoniji obilježavanja 70 godina oslobađanja logora Aušvic, naglasio je da opasnost od ponavljanja sukoba i sile velikih i moćnih nad malim i nezaštićenim nikada ne prolazi i podsjetio da je Srbija u Drugom svjetskom ratu bila dio antifašističke koalicije.

"Srbija neće i ne sme da zaboravi svoju antifašističku prošlost. Srbija je bila uvek na strani onih koji pate i na strani dobra", rekao je Vulin u Poljskoj, prenose beogradski mediji.

On je ukazao da je samo u Aušvicu stradalo više od 15.000 ljudi sa prostora bivše Јugoslavije i naglasio da se to "ne smije ni zaboraviti niti oprostiti".

Aušvic, u istoriji obilježen kao mjesto najmonstruoznijih zločina koje je u ime ideologije počinio čovjek nad čovjekom, oslobodila je 27. januara 1945. godina Crvena armija.

Generalna skupština UN je 1. novembra 2005. godine 27. januar ustanovila kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.