latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:05 | Autor: SRNA

Zatražene kazne za bivše pripadnike HOS-a

Tužilaštvo BiH zatražilo je pred Sudom BiH da se optuženi u slučaju "Ivan Zelenika i drugi" proglase krivim za ratne zločine počinjene nad Srbima u logoru "Dretelj".
Tužilaštvo BiH - Foto: arhiv
Tužilaštvo BiHFoto: arhiv

Zatraženo je da se za zločine nad Srbima proglase krivim Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić.

U nastavku iznošenja završne riječi, Tužilaštvo je navelo da je izvršen širok i sistematičan napad na Srbe i da su optuženi u njemu svjesno učestvovali.

"Smatramo da su počinili zločin protiv čovječnosti, pa predlažem da Sud utvrdi njihovu odgovornost, proglasi ih krivima i izrekne krivičnu sankciju", rekla je tužilac Remzija Smailagić.

Prepričavajući iskaze svjedoka, ona je navela da su svjedoci govorili o hapšenju, te zatočenju u logor "Dretelj", gdje su udarani, zlostavljani, a neki od zatočenih i ubijeni, prenosi Birn.

"Smatramo da su radnje vršene u kontinuitetu. Optuženi imaju slobodu djelovanja, mogu privoditi, ispitivati, oduzimati imovinu. Sve ovo proizlazi iz iskaza svjedoka", navela je Smailagićeva.

Od juna 2012. godine, Zeleniki, Hercegu, Buljubašiću, Mediću i Grubišić-Fejzić sudi se da su kao pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ od maja do avgusta 1992. godine učestvovali u tjeranju zarobljenika na prisilni rad, kao i u mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko lica je umrlo.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant logora "Dretelj", Buljubašić zamjenik komandanta, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari.

Analizirajući dokaze branilaca, tužilac je istakla da nije dokazano da optuženi nisu počinili zločine, te da su svjedoci odbrane izbjegavali da govore o progonu, ubistvima i zlostavljanju.

Iznoseći završnu riječ, Zelenikin branilac Fadil Abaz je rekao da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže postojanje širokog i sistematičnog napada na srpsko stanovništvo, udruženi zločinački poduhvat, niti da je optuženi bio dio toga.

"Odbrana smatra da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je Ivan Zelenika počinio radnje i predlažemo da se optuženi oslobodi krivice", dodao je Abaz.

Trećeoptuženi Buljubašić je zatražio razrješenje svog branioca, jer ga, kako je rekao, nije dovoljno posjećivao u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, gdje služi kaznu zbog drugog djela. Ovaj zahtjev Vijeće nije uvažilo, podsjetivši ga da mu je već četiri puta postavljan branilac.

Odbrane Buljubašića i Hercega svoju završnu riječ iznijeće 10. februara.