latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:07 | Autor: RTRS

Sicilija: "Omerta" postala upitna i u Korleoneu

Neimenovana žrtva vlastima je rekla da nije u mogućnosti da mafiji plaća "zaštitu" koja košta 500 evra mjesečno.
Korleone, selo na Siciliji - Foto: RTRS
Korleone, selo na SicilijiFoto: RTRS

Zid ćutnje koji je decenijama štitio mafiju konačno puca, čak i u unutrašnjosti Sicilije, piše Independent.

U Korleoneu, rodnom mjestu jednog od najzloglasnijih kumova Koza Nostre, koji je posudio svoje ime  mafijaškoj porodici  u filmovima Frensisa Kopole, žrtva mafijaškog iznuđivanja prvi put u istoriji sarađivala je s pravosudnim organima.

Karabinijeri su uhapsili šefa lokalne mafije i još tri osobe, a hapšenje je uslijedilo nakon što je neimenovana žrtva, šef salona automobila, policiji rekao da nije u mogućnosti da plaća reket od 500 evra mjesečno, koliko se plaća 'zaštita'.

"Svaki mjesec  morao sam platiti 500 evra. Na kraju sam morao ugasiti preduzeće jer nisam bio u mogućnosti da plaćam", rekao je. Kada je otvorio drugu firmu zamolio je da plaća manje, što su lokalni mafijaški šefovi odbili. Ovaj razgovor je sniman, a preduzetnik je pristao na saradnju s policijom i sudijama.

Vjeruje se da mafijaši od svojih žrtava traže sve veće iznose kako bi pomagali porodicama sve većeg broja svojih kolega koji završavaju u zatvoru.

Lokalni zapovjednik policije Pjerluiđi Solažo objasnio je da se preduzetnici, koji su već uništeni krizom, ne mogu nositi s dodatnim pritiskom mafije. U posljednjih šest mjeseci obavljen je niz hapšenja.

Posljednja hapšenja nastavak su akcije u septembru prošle godine kada je u Korleoneu uhapšeno šest mafijaša. Najistaknutiji među njima je 58-godišnji Antonino di Marko.

Korleone, grad smješten južno od Palerma, sa 12.000 stanovnika, svjetsku slavu stekao je zahvaljujući trilogiji Kum.

U januaru 2013. godine, na 20. godišnjicu hapšenja najzloglasnijeg šefa Koza Nostre Salvatorea 'Toto' Rine, koji je naredio smrtonosne bombaške napade 1992. godine, gradske vlasti izvinile su se za svu krv prolivenu od strane lokalnih mafijaša.

Rina (84) služi doživotnu kaznu zatvora. Njegov nasljednik Bernardo Provenzano uhapšen je 2006. godine.