latinica  ћирилица
28/01/2015 |  12:31 | Autor: SRNA

Negirali krivicu za zločine na području Mostara

Petorica bivših pripadnika takozvane Armije RBiH negirala su pred Sudom BiH krivicu za ratni zločin protiv hrvatskih civila na području Mostara 1993. godine.Na ročištu za izjašnjavanje o krivici Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelja i Mehmed Kaminić izjasnili su se da nisu krivi, saopšteno je iz Suda BiH.

 

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da su oni od 30. juna do 2. decembra 1993. godine za vrijeme oružanog sukoba između takozvane Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ na širem području opštine Mostar učestvovali u protivpravnom hapšenju i zatvaranju hrvatskih civila koji su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju i smješteni u neuslovnim prostorijama.

Enes Ćurić bio je pripadnik 49. brdske brigade takozvane Armije BiH i upravnik zatvoreničkog objekta u osnovnoj školi i drugim zatvoreničkim objektima u Potocima, a Ibrahim Demirović od 13. septembra 1993. godine komandant 47. brdske brigade.

Samir Kreso bio je u svojstvu načelnika saniteta vojne jedinice Brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, Habib Čopelj pripadnik 49. brdske brigade, a Mehmed Kaminić pripadnik bataljona Vojne policije.