latinica  ћирилица
28/01/2015 |  16:02 | Autor: BETA

SE: Evropi potrebni humor i satira

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope saopštila je da Evropa mora "nastaviti da koristi humor i satiru", bez obzira na slučaj Šarli ebdo.

U rezoluciji koju je PS SE usvojila navodi se da je "hitno potreban zajednički, međunarodni, ali specifično evropski odgovor" na prijetnje džihadista.

Teroristički napadi u Francuskoj "bili su napadi na same vrijednosti demokratije i slobode, a Evropa mora pokazati da se ne plaši", poručili su parlamentarci.

Savjet Evrope navodi da su u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava, upotreba satire, pa i bezočne, kao i ideja koje mogu biti uvredljive, među kojima je kritika religije, zaštićene kao dio slobode izražavanja, uz uslov, da nije riječ o govoru mržnje ili podsticanja na nasilje.

Povodom bezbjednosnih mjera kao reagovanje na napade, upozoreno je da je masovno nadziranje "dokazano neefikasno u sprečavanju terorizma", ali i da je "opasno po poštovanje ljudskih prava".

Svaka bezbjednosna reakcija mora biti praćenja preventivnim mjerama u zatvorima, na drušvenim mrežama, u školama i problematičnim četvrtima kako bi se iskorijenili uzroci radikalizma, navodi PS SE.

Takođe se poručuje, da se mora zaštiti sekularizam kao načelno odvajanja države i religije.