latinica  ћирилица
29/01/2015 |  16:25 | Autor: Blic

Kikinda ima ulicu među 50 najljepših u svijetu

Među 50 najljepših ulice u svijetu sa drvoredom i cvijećem, koji je objavio sajt za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net, nalazi se i kikindska Ulica generala Drapšina.
Kikinda-Ulica na 22. mjestu po ljepotu u svijetu - Foto: blic.rs
Kikinda-Ulica na 22. mjestu po ljepotu u svijetuFoto: blic.rs

Ulica generala Drapšina nalazi se na 22. mjestu, a sve Kikinđane je obradovala ova vijest, jer je i oni smatraju najljepšom zbog starog drvoreda zbpog čega je zovu i zeleni tunel. Drvored ljeti stvara prijatnu hladovinu, čak i kada su velike vrućine.

Na sajtu su objavljene fotografije ulica iz Grčke, Italije, Španije, SAD, Njemačke, Brazila, Rumunije, a gradovi koji se njima mogu pohvaliti su Stokholm, Bon, Vašington, Valensija, a iz bivše Јugoslavije samo Kikinda i Podgorica. Sve ulice, takođe, imaju tunele od zelenila i cvijeća. Zanimljivo je da je prije nekoliko godina ova ulica bila kandidat za najljepšu i u akciji lista Blic - "Biramo najljepšu ulicu u Srbiji".

- Drvoredi su odbrana od vrućina i svih vrsta urbanih problema. Podstiču šetnju i vožnju biciklima – pored ostalog piše na ovom sajtu koji ima više od 12 miliona pregleda nedjeljno.

Drvored u Ulici generala Drapšina posađen je poslije Drugog svjetskog rata i ima oko 389 stabala, najviše američkog koprivića, oko 300. Ostalo su lipe, američki srebrno lisni javor i poneki dud.