latinica  ћирилица
30/01/2015 |  09:14 | Autor: Agencije

Skandal u Aušvicu: Јevreji ostali zaključani u fabrici smrti

Dvojica Јevreja, zvanice komemoracije u Aušvicu ostala su zarobljena u nacističkoj fabrici smrti tokom pomena holokausta na 70. godišnjicu oslobođenja logora.

Predsjednik Јevrejske zajednice Rima, Rikardo Pačifiči, njen sekretar Fabio Peruđa i ekipa italijanske televizije na čelu s voditeljem Davidom Parencom, ostali su 27. januara poslije komemoracije u logoru do kasno uveče, u TV-prenosu emisije o holokaustu. Kada su pokušali da izađu, policija ih je uhapsila i saslušavala kao prestupnike.

Kada su krenuli nazad, u hotel, ustanovili su da je kapija logora zaključana, a ni nakon sat nisu našli nikoga ko bi ih pustio, te su pokušali da izađu kroz prozor i uključili alarm.

Tu se odmah stvorila poljska policija, ali umjesto da pusti dvojicu Јevreja koji su izgubili porodice upravo u Aušvicu tokom holokausta, saslušavali su ih prvo dva sata u samom Aušvicu, a onda su ih odveli u policijsku stanicu gdje je saslušavanje nastavljeno još tri sata, do jutra.

- Šokiran sam. Dvojica Јevreja zarobljeni u Aušvicu. Na mjestu gdje sam izgubio dio porodice, gdje su stradali moji djedovi. Sigurno da to nije bilo prijatno. Za mene je to emotivno bilo toliko teško da sam u jednom trenutku kazao policajcima: ili me hapsite, ili me puštajte jer ovo je za mene suviše - kazao je Pačifiči.

Postupali su prema nama kao prema prestupnicima, rekao je Peruđa , ističući da su stalno dolazili novi i novi policajci. Niko od policajaca nije razumio strane jezike na kojima su zarobljeni Јevreji pokušavali da objasne ko su, a tumač se pojavio tek u policijskoj stanici.

Poljska je juče zvanično izrazila žaljenje zbog apsurdnog nesporazuma koji se dogodio u Aušvicu.

- Izražavamo žaljenje, ali briga da pomen žrtvama holokausta protekne dostojanstveno, nije dozvolila da organi bezbjednosti bilo kakvo narušavanje dostojanstva pomena i mjesta tretiraju drugačije do potpuno u skladu sa procedurama - saopštila je Ambasada Poljske u Rimu.

Ambasada je objasnila da su mjere bezbjednosti tog dana u Aušvicu bile drastično pooštrene budući da je komemorativnoj svečanosti prisustvovalo skoro 50 državnih delegacija iz cijelog svijeta, mnoge od njih na čelu sa šefovima država ili vlada.