latinica  ћирилица
30/01/2015 |  12:27 | Autor: TANЈUG

Podignuta optužnica protiv Gorana Perčevića

Više javno tužilastvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv vlasnika "Interkomerca" Gorana Perčevića i još petoro okrivljenih zbog malverzacija sa kreditima Univerzal banke.

Perčević je optužen zbog produženog krivičnog djela zlouptreba položaja odgovornog lica podstrekavanjem, navodi se u informaciji Tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.

Optužnicom su obuhvaćeni i bivši direktor Univerzal banke Dragan Tomić, Ljiljana Stojanović, Milovan Puzović, Nevena Belić i Dragoljub Perišić, koji se terete za produženo krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, dodaje Tuzilaštvo.

Prošle sedmice Viši sud u Beogradu produžio je Perčeviću pritvor za još 30 dana.

Perčević je uhapšen sredinom novembra prošle godine, a osim njega u tom procesu su osumnjičeni i Milivoje Ćosić i Srđan Žujović, koji se brane sa slobode.

Više tužilaštvo je prošle godine pokrenulo istragu protiv Tomića i drugih osumnjičenih zbog odobravanja spornih kredita na štetu Univerzal banke.

Perčević je osumnjičen za više krivičnih djela, odnosno različite malverzacije u privredi kada je iskorisćavanjem svog položaja i ovlašćenja i prekoračenja granica ovlašćanja neposredno dogovarao sa rukovodiocima Univerzal banke različito odobravanje i obezebđivanje kredita firmama.

Kako je nakon njegovog hapšenja saopštio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, određenim firmama odobrena su 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadakvatnih sredstva (obezbjeđenja), što se znalo u startu, ne mogu vratiti niti mogu biti u cjelosti vraćeni".