latinica  ћирилица
31/01/2015 |  13:15 | Autor: Agencije

Makedonija: Policija osujetila pokušaj zbacivanja Vlade

Makedonska policija osujetila je pokušaj zbacivanja vlade, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Prvi put od sticanja nezavisnosti Ministarstvo unutrašnjih poslova osujetilo je pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, odnosno narušavanja ustavnog poretka zemlje", rekao je portparol Ministarstva Ivo Kotevski na konferenciji za novinare.

On je dodao da će protiv četiri osobe biti podignuta optužnica za pokušaj zbacivanja vlade, ne želeći da navodi imena.

Viši neimenovani vladin zvaničnik rekao je da je jedna od četiri osobe vođa glavnog opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonija Zoran Zaev.

Gruevski: Zaev pokušao da me ucijeni

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je danas da je opozicioni lider Zoran Zaev pokušao da ga ucijeni razgovorima dobijenim prisluškivanjem, na konferenciji za novinare sazvanoj nakon saopštenja MUP-a o podnošenju krivičnih prijava protiv četiri osobe, među kojima je lider opozicije, zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka.

Gruevski je rekao da je imao četiri sastanka sa Zaevom između septembra i novembra, tokom kojih je opozicioni lider tražio da njegov Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) uđe u vladu i zaprijetio objavljivanjem razgovora ukoliko se to ne dogodi, prenijela je MIA.

Nikola Gruevski

"Zaev je htio da tehnička vlada bude odmah formirana, i ukoliko ne, rekao je da će objaviti snimljene telefonske razgovore na kojima je čitavo rukovodstvo zemlje, koje je dobio uz podršku jedne strane obavještajne službe", rekao je Gruevski.

Zaev je rekao da posjeduje razgovore predsjednika, predsjednika parlamenta, članova vlade, novinara i političara iz vladajuće koalicije i opozicije, od kojih su neki autentični.

"Čak i da razgovori nisu u potpunosti tačni, činjenica da neki od njih jesu, pokazuje ozbiljnost situacije", rekao je premijer.

Gruevski je rekao da ima jake i neporecive dokaze da je Zaev prijetio njemu i vladi i dodao da postoje "neke stvari koje ne mogu biti ignorisane u interesu zemlje".

"Zaev je rekao da je održao seriju sastanaka sa tom stranom službom i tražio da mi formiramo tehničku vladu Makedonije", istakao je premijer.