latinica  ћирилица
31/01/2015 |  21:23 | Autor: RTRS

Hašani: Đaci pješaci primjer hrabrosti i upornosti (VIDEO)

Ove godine obilježava se stogodišnjica rođenja slavnog književnika Branka Ćopića. U Hašanima, njegovom rodnom selu, osnovnu školu pohađa desetoro đaka. Među njima, najviše je pješaka, koji i po najvećim snježnim mećavama, sami kilometrima pješače do škole. Iako do škole i nazad dnevno pješače i po četiri sata dnevno, uzorni su đaci koji skoro nikada nisu izostali s nastave.

I stotinu godina nakon rođenja slavnog Branka Ćopića, u njegovim rodnim Hašanima đaci i dalje "žive" slične sudbine. Dva drugara, David Davidović i Draško Uzelac iz sela Kozin, svakodnevno do osnovne škole "Branko Ćopić" u susjednim Hašanima i nazad prepješače po desetak kilometara. I po najljućoj zimi, sami prolaze brdima i kroz šume. Usput susreću samo divlje životinje.

 "Teško je da se pješači, ali samo se može pješke može doći do škole. Putem još nisam nigdje vidio vuka, ali sam vidio medvjeda" kaže Draško.


Da bi došli do škole, ne muče se samo đaci, već i dvoje učitelja, koji svaki dan od Banjaluke do Hašana pređu oko 230 kilometara.


Učitelj Mirko Raos kaže da se nekako bore. Ponekad se, dodaje, i zaglave automobilom u jarku. 

"Tada tražimo pomoć mještana koji vrlo rado dođu da nam pomognu, pa ako treba tu i povući i izvući iz jarka. Bilo je par puta malo skretanja, ali ništa opasno", kaže Raos.)

U Hašanima ove godine počinje izgradnja Spomen poručja "Bašta sljezove boje" čime će Krajina dobiti Ćopićgrad.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković ističe da je njihova obaveza da kroz ovaj projekat ovo područje bude pamćeno po Ćopiću, ali ne smeta, kaže, ništa i da jednom ovo područje ili opština bude naziva Ćopićevo.

Mještani Hašana vjeruju da bi Spomen područje pružilo šansu za razvoj i povratak stanovništva na ovo pogranično područje.