latinica  ћирилица
01/02/2015 |  13:36 | Autor: Agencije

Filmovi iz regije na filmskom festivalu u Berlinu

Na ovogodišnjem 65. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji će biti održan od 5. do 15. februara, biće prikazan 441 film iz 72 zemlje, od toga i nekoliko ostvarenja iz regije.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

U okviru takmičarskog programa ove godine biće prikazana 23 filma, dok se 19 njih takmiči za festivalske nagrade - Zlatnog medvjeda i Srebrenog medvjeda.

Predsjednik žirija za nagrade Zlatni medvjed i Srebreni medvjed biće američki reditelj Darren Aronofsky, a sedmočlani međunarodni žiri sačinjavaće njemački glumac Daniel Bruhl, južnokorejski reditelj i scenarista Bong Јoon-ho, američka producentica Martha de Laurentiis, peruanska rediteljka Claudia Llosa, francuska glumica Audrey Tautou i američki scenarist Matthew Weiner.

Na ovogodišnjem festivalu, u takmičarskom programu "Generation 14plus" biće prikazan kratkometražni igrani film "Piknik" hrvatskog reditelja Јure Pavlovića, koji govori o 15-godišnjem Emiru, koji, u društvu radnika socijalne službe, odlazi u posjetu ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu.

Ove godine će na "Berlinale Talents" edukativnoj platformi u okviru festivala, učestvovati dva filmaša iz Hrvatske, scenariste Zvonimira Munivrana i producenta Danijele Peka.

U okviru iste platforme biće prikazan i makedonski film "Tajni sastojak" Emilije Čočkove.

Svjetsku premijeru na ovogodišnjem festivalu, u programskoj sekciji "Forum", imaće dugometražni dokumentarni esej-film "Flotel Europa" reditelja Vladimira Tomića, u koprodukciji Srbije i Danske.

Festival će biti otvoren filmom "Niko ne želi noć" španske rediteljice Isabel Coihet.

Svjetsku premijeru na festivalu imaće drama "Vitez pehara" čiji je reditelj Torrenc Malick, a u kojoj glume Cristian Bale, Cate Blanchett i Natalie Portman, te novi film britanskog reditelja  Petara Geenwaya "Eisenstein u Guanajuatu", legendarnom sovjetskom filmašu i njegovom putu u Meksiko.