latinica  ћирилица
01/02/2015 |  15:53 | Autor: SRNA

"Srpsko - ruski most": Ivanić da odgovori da li će tražiti zabranu izvoza oružja

Udruženje "Srpsko–ruski most" pozvalo je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da odgovori da li će i kada tražiti da se ova institucija odredi o karakteru rata u Ukrajini i da li će on, bez obzira na stav Predsjedništva, tražiti zabranu izvoza oružja iz BiH u ovu zemlju.
Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH - Foto: RTRS
Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiHFoto: RTRS

"Da li znate da je po Ustavu BiH osnovna obaveza i dužnost Predsjedništva BiH da brine o spoljnjoj politici kao i o odbrani, tj. bezbjednosti svih građana BiH?", pitaju iz ovog udruženja.

Udruženje je u otvorenom pismu Ivaniću poručilo da se nesprečavanjem izvoza oružja u Ukrajinu direktno svrstava na jednu stranu u sukobu, čime direktno ugrožava i bezbjednost BiH.

"Vi direktno dirate u osjećanje ljudi koji razumno vide Rusiju kao istinskog prijatelja i privrednog partnera BiH, te na taj način dolivate vatru na ovaj krhki ustavno-pravni poredak BiH. Da li ste se zapitali da ste nesprečavanjem izvoza naoružanja u Ukrajinu direktno ugrozili ekonomsku stabilnost BiH, a prije svega Republike Srpske, za koju je ovaj scenario najvjerovatnije napravljen", pitaju iz Udruženja.

U "Srpsko–ruskom mostu" tvrde da Ivanić tu obavezu ima kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i kao njegov srpski član, te dodaju da je ogroman broj građana u BiH protiv pogubne politike koju vode on i Predsjedništvo BiH.

"Da li ćete preporučiti srpskim predstavnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da traže vanrednu sjednicu o ovom problemu i da li ćete od Narodne skupštine Republike Srpske tražiti da se izjasni o ovom pitanju, bez obzira da li će ga razmatrati Predsjedništvo BiH, jer je i te kako ugrožen vitalni nacionalni interes srpskog naroda", pitaju iz ovog udruženja.

Iz udruženja navode da se kroz nesprečavanje izvoza naoružanja u Ukrajinu direktno ugrožava ekonomska stabilnost BiH, a prije svega Republike Srpske, za koju je ovaj scenario najvjerovatnije napravljen.

"Da li ste razmišljali kako to da je oružje i municija već proizvedeno, a da se nakon proizvode traže dozvole od nadležnih organa", navodi se u pismu.

Ovo udruženje poziva Ivanića da odgovori da li je njega i jedan broj srpskih predstavnika u parlamentu BiH neko uslovio, te ne smiju ili ne mogu da traže političku i pravnu odgovornost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika DŽaferovića, koji pored svega prije srpskim poslanicima.

"Da li možda želite da aktuelizujete ovo pitanje kako bi se udaljili od napokon početog otvaranja istine nad zločinima počinjenim prema srpskom narodu", pitaju iz "Srpsko-ruskog mosta".

U ovom udruženju tvrde da će, ukoliko se Ivanić ne izjasni o navedenim pitanjima, to značiti da direktno ugrožava stabilnost Republike Srpske, zbog čega će tražiti vanredne izbore.