latinica  ћирилица
01/02/2015 |  17:13 | Autor: TANЈUG

Makedonija: Optužbe za ugrožavanje ustavnog poretka

Četiri osobe, među kojima lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev optuženi su za ugrožavanje ustavnog poretka države, što je prvi put u istoriji Makedonije da se protiv nekog lica podnose takve optužbe, pišu danas makedonski mediji.

Makedonska policija podnijela je u subotu krivične prijave protiv bivšeg šefa državne bezbjednosti Zorana Veruševskog, njegove supruge Sonje i Branka Palifova, direktora javnog komunalnog preduzeća u Strumici, gdje je Zaev gradonačelnik.

Optužbe koje je ministarstvo podnijelo kod javnog tužioca odnose se na nasilne prijetnje usmjerene prema vladinim zvaničnicima sa ciljem podrivanja ustavnog poretka u Makedoniji, navela je MIA.

U policijskoj akciji puč uhapšeni su supruga Veruševskog i Palifov, dok je Veruševski uhapšen prošle sedmice po drugim optužbama i četiri njegova kompjutera su zaplijenjena.

Svi osim Zaeva su u pritvoru, a lider opozicije je predao pasoš, navode makedonski mediji.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je potvrdilo da je Veruševski, zajedno sa liderom opozicije, umiješan u pokušaj da se izvrši pritisak na vladu.

Makedonski premijer Nikola Gruevski potvrdio je na konferenciji za novinare u subotu u Skoplju da je opozicioni lider Zoran Zaev pokušao da ga ucijeni razgovorima dobijenim prisluškivanjem.

Gruevski je rekao da je imao četiri sastanka sa Zaevom između septembra i novembra, tokom kojih je opozicioni lider tražio da njegov Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) uđe u vladu i zaprijetio objavljivanjem razgovora ukoliko se to ne dogodi.

"Zaev je htio da tehnička vlada bude odmah formirana, i ukoliko ne, rekao je da će objaviti snimljene telefonske razgovore na kojima je čitavo rukovodstvo zemlje, koje je dobio uz podršku jedne strane obavještajne službe", rekao je Gruevski.

Zaev je rekao da posjeduje razgovore predsjednika, predsjednika parlamenta, članova vlade, novinara i političara iz vladajuće koalicije i opozicije, od kojih su neki autentični.

"Čak i da razgovori nisu u potpunosti tačni, činjenica da neki od njih jesu, pokazuje ozbiljnost situacije", rekao je premijer.
Gruevski je rekao da ima jake i neporecive dokaze da je Zaev prijetio njemu i vladi i dodao da postoje "neke stvari koje ne mogu biti ignorisane u interesu zemlje".

"Zaev je rekao da je održao seriju sastanaka sa tom stranom službom i tražio da mi formiramo tehničku vladu Makedonije", istakao je premijer.

Proteklih pet mjeseci, Zaev i visoki zvaničnici SDSM su najavljivali da posjeduju "bombu" koja će proizvesti pad vlade.
Zaev je demantovao optužbe, navodeći da vlasti uzalud pokušavaju da spriječe objavljivanje, kako je rekao, zapaljivih dokaza kriminalnog djelovanja konzervativne vlade premijera Gruevskog.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Јankuloska je rekla da je ovo prvi put u istoriji Makedonije da su protiv nekog lica podignute optužbe za nasilno rušenje ustavnog poretka.

Јankuloska je rekla da su neki od elektronskih fajlova pronađenih kod Veruševskog povjerljivi, a da drugi ukazuju na nelegalno prisluškivanje telefona.

"Zadovoljni smo materijalnim dokazima koje imamo da podržimo optužbe i ostavićemo kancelariji tužioca da odredi njihovu vrijednost", dodala je ministarka.

U vezi sa optužbama reagovala je i EU, koja je zatražila sprovođenje nezavisne i transparentne istrage.