latinica  ћирилица
05/02/2015 |  10:30 | Autor: RTRS

Karadžić traži Kebina dokumenta

Radovan Karadžić je uputio zvaničan zahtjev Ambasadi BiH u Holandiji da mu se stavi na raspolaganje veći dio dokumenata koje je objelodanio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo

Kebo je Tužilaštvu BiH poslao je još 500 stranica dokumenata koji se odnose na sumnjive finasijske transakcije pomoći tokom rata.

- Nedavno sam došao do saznanja da je Mirsad Kebo podnio državnom tužiocu Bosne i Hercegovine zbirku materijala koji dokumentuju zločine počinjene tokom perioda 1992-1993. Ti dokumenti mogli bi biti relevantni za jedno važno pitanje u mom slučaju – da li su djela okarakterisana u optužnici kao zločini počinjeni od Srba tokom rata bila plod nacionalne politike etničkog čišćenja ili su ta djela počinjena iz drugih razloga, kao što su legitimne vojne operacije, samoodbrana ili je u pitanju osveta pojedinaca - stoji u Karadžićevom zahtjevu.

Ovaj Karadžićev zahtjev Kebo ne smatra bitnim.

- Zašto bih se zbog istine osjećao nelagodno? Hoće li to neko koristiti i zašto je to tražio - to mene ne interesuje. Nisam dokumentaciju uputio Karadžiću nego Tužilaštvu BiH - kaže Kebo.