latinica  ћирилица
12/02/2015 |  21:18 | Autor: Agencije

SAD- Hrišćansko nasljeđe KiM predstavljeno u Kongresu

Na promociji monografije "Hrišćansko nasljeđe Kosova i Metohije: istorijsko i duhovno središte srpskog naroda" u američkom Kongresu, učesnici su apelovali da se zaustavi uništavanje hramova na Kosovo.

U američkom Kongresu predstavljena je monografija "Hrišćansko nasljeđe Kosova i Metohije: istorijsko i duhovno središte srpskog naroda", prošireno i dopunjeno izdanje knjige "Zadužbine Kosova", na engleskom jeziku, a nekoliko izlagača apelovalo je da se zaustavi uništavanje i skrnavljenje hramova na Kosovu i da se zaštite manastiri i crkve, saopštila je večeras Srpska pravoslavna crkva.

Knjiga je predstavljena u biblioteci Kongresa SAD u Vašingtonu, na svečanosti na kojoj je upravnik odjeljenja za Evropsku knjigu, Haris Grant, rekao da je biblioteka počastvovana što ima tako rijetku umjetničku i istorijsku monografiju.

Episkop hercegovački Atanasije, govoreći o knjizi, istakao je da duhovno, kulturno i umjetničko blago Kosova i Metohije, 1.400 crkava i manastira i posebno desetine velikih svetinja od 12. do 14. vijeka, spada među najveća dostignuća hrišćanske civilizacije.

Nažalost, umjesto da budu prepoznati kao bogatstvo svjetske baštine, ovi pravoslavni i srpski spomenici, izuzev nekolicine, izloženi su demoliranju i devastaciji, navodi se u saopštenju. Zato je, kako se ističe, SPC duboko zabrinuta za sudbinu srpskog naroda na Kosovu i njegovih svetinja, od kojih je 150 srušenih od 1999. do 2003. godine i još 35 u pogromu 2004. godine.

Episkop Atanasije pozvao je na skupu, održanom 10. februara, na zaštitu osnovnih ljudskih prava i vjerskih sloboda, navodi se u saopštenju u kojem je posebno ukazano na neshvatljivo sprečavanje povratka izbjeglih Srba i posjete preostalim svetinjama i grobljima.

Episkop zapadnoamerički Maksim ukazao je da je knjiga plod rada više desetina autora, među njima i istoričara Dušana Batakovića, direktora Balkanološkog instituta SANU.

Penzionisani profesor Nacionalnog univerziteta za bezbjednost i bivši pomoćni direktor za Balkan Stiven Majer je ukazao na različite političke aspekte kosovskog pitanja i podsjetio na neophodnost mnogo opreznijeg i istančanijeg pristupa ugroženom srpskom nasljeđu na Kosovu i Metohiji.

Knjiga u tvrdom povezu na 1.008 stranica, ilustrovana je sa više od 900 kolornih reprodukcija svih važnijih istorijskih ličnosti, gradova, manastira, crkava, fresaka, ikona i umjetničkih djela, a posebno je prezentovana srpska baština pod zaštitom UNESKO.

Monografija sadrži i tekstove istoričara, teologa, publicista, umjetnik, kao i i prevode istorijskih dokumenata i povelja.

Knjiga će biti predstavljena i u Bostonu, Njujorku, Čikagu, Finiksu, Los Anđelesu i San Francisku.