latinica  ћирилица
13/02/2015 |  14:02 | Autor: SRNA

Donacija od pola miliona KM za poplavljene (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, u ime Fonda solidarnosti za obnovu Srpske, potpisala je s predsjednikom Udruženja "Fond dijaspora za maticu" iz Beograda, Živadinom Јovanovićem, ugovor o donaciji 250.000 evra za sanaciju štete u poplavljenim područjima.
Potpisivanje ugovora o donaciji za sanaciju štete od poplava u Srpskoj - Foto: SRNA
Potpisivanje ugovora o donaciji za sanaciju štete od poplava u SrpskojFoto: SRNA

Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost i zadovoljstvo prvenstveno zato što je Fond reagovao sa svojim prilogom od 25.000 evra odmah kada su se desile poplave, a sada donacijom od 250.000 evra.

Ona je naglasila da će ovih 250.000 evra biti iskorišćeno u pet opština koje su stradale tokom majskih poplava, i to Šamac, Čelinac, Novi Grad, Lopare i Zvornik i za izgradnju i sanaciju osnovnih škola, doma kulture, vodovoda, ali i privatnih kuća ljudi čija je imovina stradala u klizištima.

- Imali smo priliku da razgovaramo o svemu što jeste Republika Srpska danas, na koji način izlazi na kraj s raznim problemima, o političkom i ekonomskom ambijentu. Razgovarali smo i na koji način ćemo ubuduće zajednički raditi da bismo pomogli obnovu i izgradnju Srpske - rekla je Cvijanovićeva, nakon potpisivanja ugovora o donaciji.

Ona je naglasila da je beskrajno zahvalna Srbima iz dijaspore koji su učestvovali s prilozima i omogućili realizaciju važnih projekata.

Premijerka je istakla da se raduje nastavku saradnje s Udruženjem "Fond dijaspora za maticu", ne samo u slučaju loših situacija, nego i o eventualnoj pomoći za realizaciju projekta čiji je nosilac Predstavništvo Srpske u Briselu, a odnosi se na mapiranje dijaspore - utvrđivanje svih kapaciteta kojima srpska dijaspora raspolaže u inostranstvu, i to ne samo kada je riječ o pomoći, nego i na koji način tretirati razvojne projekte i "kako naše ljude ohrabriti za ulaganja na našim prostorima".

Kada je riječ o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske, Cvijanovićeva je naglasila da je dosadašnji priliv u Fond 78 miliona KM, a na račun posebnih namjena 17,7 miliona KM, od čega 3,7 miliona KM s deviznog računa.