latinica  ћирилица
18/02/2015 |  09:00 | Autor: AP

DŽihadisti ID trguju organima i prodaju djecu u seksualno roblje

Irački ambasador u UN zatražio je od Savjeta bezbjednosti da istraži navode da se džihadisti Islamske države bave krađom organa da bi finansirali svoje djelovanje.
Teroristička grupa Islamska država - Foto: AP
Teroristička grupa Islamska državaFoto: AP

Irački ambasador je sinoć novinarima u UN rekao da je tokom proteklih nedjelja u masovnim grobnicama u Iraku pronađeno više tijela sa hirurškim rezovima, kojima su nedostajali bubrezi ili drugi organi, prenosi AP.

Dodao je da su džihadisti u Mosulu pogubili desetak ljekara koji su odbili da učestvuju u krađi organa.

Alkahim je izvijestio Savjet bezbjednosti o ukupnoj situaciji u Iraku i optužio ID za genocid, budući da su žrtve njihovih napada određene etničke grupe. On je iznio i podatak da je samo u januaru u Iraku 790 ljudi poginulo u terorističkim akcijama i oružanim borbama.

Pripadnici ID prodaju djecu u seksualno roblje ili od njih prave bombaše samoubice, navedeno je u novom izvještaju Ujedinjenih nacija. Kako je navedeno, djeca mlađa od 18 godina, od kojih su većina hrišćani ili Јezidi, bivaju razapinjana na krst, mučena i živa sahranjivana.

DŽihadisti za bombaše samoubice uglavnom biraju djecu s poremećajima u razvoju ili sa bilo kojom vrstom mentalnih poteškoća.

"Imali smo dosta izvještaja o tome kako se djeca, posebno ona s mentalnim poteškoćama, koriste kao bombaši samoubice, uglavnom zato jer ta djeca nisu svjesna situacije niti onoga što im se dešava", rekla je Renata Vinter iz UN-a.

Djeca su primorana da rade na pravljenju bombi i kao ljudski štitovi tokom borbi. Već duže e poznato, navodi se u izvještaju, da ID zarobljene žene drži kao seksualno roblje, a ista je situacija i sa djecom.

"Djecu manjina zarobljavaju, stavljaju cijene na njih i prodaju ih na pijacama kao roblje", kaže Vinterova.

U jednom dokumentu koji je objavljen u novembru, a pojavio se i na Internetu, vidi se lista cijena žena robova različitih dobi. Tako International Business Times piše da se hršćanska i djeca Јezida, uzrasta do devet godina, prodaju za cijenu od oko 172 dolara, dok djevojčice i djevojke od 10 do 20 godina "vrijede" 130 dolara. Žene dobi od 40 do 50 godina prodaju se za cijenu od oko 43 dolara.

Osobe koje su sačinile ovaj izvještaj za UN, uputile su apel iračkoj vladi da spasi otetu djecu, ali priznaju da je to u ovom trenutku skoro nemoguće.