latinica  ћирилица
20/02/2015 |  11:54 | Autor: Agencije

NSA i Britanci ukrali kod za špijuniranje mobilnih telefona

Obavještajne službe SAD i Britanije provalile su u mrežu najvećeg svjetskog proizvođača SIM kartica, otkrivaju nova dokumenta koje objavljuje Edvard Snouden.

Obavještajci su ukrali kodove koji im omogućavaju da širom svijeta prisluškuju mobilne telefone.

Upad je izvršila zajednička jedinica američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) i britanskog Štaba za komunikacije (GCHQ), bezbjednosne službe koja se bavi kriptografijom, naveo je veb sajt Intersept, koji prenosi dijelove povjerljivog dokumenta GCHQ iz 2010.

Obavještajne agencije uz pomoć ključa za dešifrovanje mogu da nadziru glasovne i data komunikacije ne tražeći za to odobrenje kompanija za telekomunikacije ili stranih vlada.

U najvažnijim "probnim" operacijama, GCHQ je u prva tri mjeseca 2010. godine uspjela da ukrade kodove provajdera bežičnih mreža u Srbiji, Avganistanu, Indiji, Iranu, Islandu, Tadžikistanu i Јemenu, ali je zabilježila neuspjeh u Pakistanu.

GCHQ je pratila mejlove više od 150 ljudi, uglavnom zaposlenih u kineskom gigantu "Huavei", ali i u kompanijama "Erikson", "Nokija", "Јahu", "Gugl"...

"Gemalto", sa sjedištem u Holandiji, globalni lider u digitalnoj bezbjednosti, proizvodi čipove za mobilne telefone i novu generaciju kreditnih kartica, a među klijentima te kompanije su "Ti-mobile", "AT&T", "Sprint", "Verizon" i oko 450 provajdera bežične mreže širom svijeta.

Kompanija posluje u 85 zemalja i godišnje proizvede oko dvije milijarde SIM kartica.

"Intersep" navodi da "Gemalto" uopšte nije bio svjestan upada u sistem niti da su zaposleni u toj kompaniji bili meta špijunaže.

Izvršni potpredsjednik "Gemalta" Pol Beverli izrazio je duboku zabrinutost zbog tih navoda.

"Sada je najvažnije da shvatimo kako se to desilo kako bismo preduzeli sve mjere da se to više ne ponovi", rekao je Beverli "Interseptu".