latinica  ћирилица
20/02/2015 |  13:05 | Autor: AFP

Žiri Nobela za književnost prijeti izbacivanjem s liste

Objelodanjivanje imena pisaca koji su ušli u uži izbor za Nobelovu nagradu za književnost može da dovede do njihove diskvalifikacije za to prestižno priznanje, izjavio je predsjednik žirija, Peter Englund.
Medalja-Nobelova nagrada - Foto: AP
Medalja-Nobelova nagradaFoto: AP

- Postoje oni koji vole da se javno hvale osobama koje su predložili - napisao je na svom blogu Englund, koji je ujedno i stalni sekretar Švedske akademije.

- To predstavlja flagrantno kršenje pravila - istakao je on, dodavši da žiri raspolaže pravom da diskvalifikuje pomenute kandidate.

- Nije nemoguće da se to desi nekom od imenovanih pisaca - napomenuo je Englund, navodeći da je "curenje" imena motivisano interesima koje nije želio da precizira.

Kao i u slučaju Nobelove nagrade za mir, i u kategoriji književnosti veoma je široka lepeza onih koji mogu da predlože kandidate, uključujući bivše laureate, članove Švedske akademije, čelnike nacionalnih književnih društava i akademike iz cijelog svijeta.

Za ovogodišnje dodeljivanje Nobelove nagrade, u oktobru, prijavljeno je 198 kandidata, od kojih su 36 potpuno nova imena, kazao je Englund.

Po ugledu na prethodne godine, i ovog puta će u aprilu broj kandidata biti sveden na 20 do 25, a u maju na svega pet, među kojima će biti izabran ovogodišnji dobitnik Nobela za književnost.

Pojedini pisci, poput američkih romanopisaca DŽojs Kerol Outs i Filipa Rota, ali i Јapanca Harukija Murakamija, redovno važe za favorite, mada niko dosad nije potvrdio da su ikada ušli u uži izbor.

Lista nominovanih kandidata za Nobelovu nagradu čuva se u tajnosti tokom 50 godina.