latinica  ћирилица
20/02/2015 |  18:05 | Autor: RTRS

Da li je moguća diferencirana stopa PDV-a? (VIDEO)

Za Vladu Republike Srpske – radni vikend. Kako nam je potvrđeno, sutra bi trebalo da zasjeda Ekonomsko-socijalni savjet, a u nedjelju, Vlada o setu reformskih zakona. Radne verzije su pripremljene za 11 zakona iz oblasti finansija, ali i dodatna dva zakona čiju će izmjenu na nivou BiH tražiti Republike Srpska.

Vlada je pripremila izmjene i dopune Zakona o akcizama i PDV-u za koje nije nadležna Narodna skupština Republike Srpske. Inicijativa će biti upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno opourezivanje BiH. Ovo će biti treći pokušaj Vlade Republike Srpske da dođe do niže stope PDV-a za osnovne životne namirnice.

Dosadašnje inicijative nisu imale podršku partnera u Federaciji, pa su tako sve neslavno završile već na prvoj adresi – Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, koji i ovaj put, vijest nisu s oduševljenjem prihvatili. 

BiH je jedina zemlja na Balkanu gdje je PDV isti za hljeb, cipele i jahtu. Da ne bi bili izuzetak i da bi se pomoglo socijalno ugroženima, Vlada Srpske ponovo predlaže nižu stopu za osnovne životne namirnice.

Koliko i na šta će se sve primjenjivata Vlada bi trebalo da precizira na sjednici za dva dana. Dobije li inicijativa podršku, UIO će biti potrebno više od pola godine da se pripremi za primjenu niže i više stope PDV-a.

U Upravi za indirektno oporezivanje smatraju da se ovakvom poreskom politikom odnosno uvođenjem različitih stopa PDV-a, ne rješavaju socijalna pitanja u zemlji. 

- Činjenica da uvođenje niže stope na životne namirnice, ne znači nužno da će te namirnice biti jeftinije za građane. Formiranje cijena je slobodno i država nema mehanizme da bilo koga prisili za smanjenje poreskog opterećenja, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

U Vladi kažu da mehanizmi već postoje, a to su inspekcije. Osim dobro plaćenih inspektora UIO BiH, računaju i na kontrolne organe, prije svega tržištnu inspekciju. 

-  U kojoj mjeri će se, u uslovima slobodnog formiranja cijena, obezbijediti zaštita standarda potrošača, kako bi benefite uvođenja diferencirane stope PDV-a zaista i konzumirali potrošači, najviše će zavisiti, upravo, od rada pomenutih inspekcija -

Kako saznajemo, Vlada Srpske će, po ugledu na Srbiju, nižu stopu primjeniti na hranu, lijekove, bebi opremu i iznosiće 10 odsto, što je čini među nižim stopama u Evropi.

Istovremeno, tražiće povećanje osnovne stope PDV-a na 20 odsto. Bilo kakvo novo opterećenje poreza, za Privrednu komoru Republike Srpske je neprihvatljivo. Zagovornici su jedinstvene stope PDV-a.

- Upitno je koliko će se to odraziti na privredu. To ti je iz jednog džepa uzmeš i prebaciš u drugi, istakao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Oprečna su mišljenja i kod ekonomskih stručnjaka. Iskustva iz EU govore da smanjenje poreskih stopa otvara vrata prevarama i kadrovskih opterećuje kompanije i privredu. 

-  Bojim se da trgovina preduzeća, ako bi se stopa PDV-a smanjila sa 17 na 5 ili 10 odsto ne bi značajno dovelo do smanjenja cijena, jer oni bi to samo pretvorili u maržu, naglasio je Predrag Dudaković, ekonomski analitičar.

Uvede li se različita stopa PDV-a u zajedničkoj kasi UIO, godišnje bi bilo manje više od 700 miliona maraka.

U UIO podsjećaju da se svake godine smanjuju i carine. Na pojedine porizvode i do 15 odsto zbog čega je manje novca u budžutu. Pitaju, kakve koristi imaju građani?

Profit je ponovo u džepu trgovaca.