latinica  ћирилица
28/02/2015 |  17:06 | Autor: SRNA

Miletićevoj, Brkiću i Šabiću određen pritvor

Sud BiH odredio je danas jednomjesečni pritvor sudiji tog suda Azri Miletić, te Rami Brkiću i Senadu Šabiću, osumnjičenim za uzimanje, odnosno davanje mita.

"Azri Miletić na teret se stavlja počinjenje krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi i kršenje zakona od strane sudije, a Brkiću i Šabiću davanje dara i drugih oblika koristi", rekla je Srni Asja Papo iz Kancelarije za odnose s javnošću Suda BiH.

Ona je navela da je pritvor određen zbog osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze, kao i tragove važne za krivični postupak, odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Prema donesenom rješenju Suda BiH, pritvor osumnjičenima u predmetu "Azra Miletić i drugi" može trajati do 25. marta.

Sudiju Apelacionog odjeljenja Suda BiH Azru Miletić i lica protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH Ramu Brkića i Senada Šabića 25. februara uhapsili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Mediji su objavili da su uhapšeni neposredno nakon okončanja ročišta na kojem su u predmetu koji se pred sudijom Miletić vodi protiv Brkića i Šabića izrečene završne riječi.

Brkić je bivši komesar Policije Unsko-sanskog kantona i nakon prvostepenog postupka osuđen je na 11, a Šabić na 10 godina zatvora. Kazna im je izrečena zbog proizvodnje i trgovine drogom, zloupotrebe položaja i korupcije.

Ta presuda je ukinuta i suđenje je ponovljeno pred Apelacionim vijećem Suda BiH kojim predsjedava Miletićeva.