latinica  ћирилица
03/03/2015 |  07:55 | Autor: TANЈUG

Na Kopaoniku "srpski Davos", učestvuje i Vučić

Na Kopaoniku će biti otvoren biznis-forum, takozvani "srpski Davos", koji će okupiti predstavnike Vlade Srbije, domaće i strane privrednike i ekonomske eksperte, a okupljenima će se obratiti i premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Kopaonik: Srpski Davos - Foto: TANЈUG
Kopaonik: Srpski DavosFoto: TANЈUG

Vučić će se danas, prvog dana trodnevnog foruma, obratiti na plenarnoj sjednici o temi "Strategijska pozicija Srbije i perspektive oporavka privrede".

Skup pod nazivom "Srbija 2015-30: nova vizija industrijalizacije privrede i modernizacije društva; kako nevidljive mogućnosti pretvoriti u vidljive efekte" organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije.

U programu foruma učestvuje 108 uvodničara i panelista, a najavljeno je prisustvo više od 550 učesnika, predstavnika Vlade i Narodne banke Srbije, domaćih i inostranih privrednika, diplomata, ekonomskih analitičara i teoretičara, te međunarodnih eksperata.

Potvrđeno je učešće i guvernera Narodne banke Јorgovanke Tabaković, ministara u Vladi Srbije - finansija, poljoprivrede, energetike, kulture, kao i gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Najavljeno je i prisustvo velikog broja ambasadora relevantnih zemalja, predstavnika delegacije EU u Srbiji, direktora Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i predstavnika MMF-a, kao i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Danas će biti riječi o strategijskoj poziciji Srbije i perspektivi oporavka privrede, prelivanju geopolitike na ekonomiju, regionalnoj ekonomskoj saradnji, digitalnoj transformaciji i ključnim pitanjima u oblasti osiguranja.

Tema drugog dana je Nacionalna strategija ekonomskog i socijalnog razvoja, gdje će se diskutovati o tome kako do ekonomije u dinamičkoj ravnoteži od ekonomije koja je zavisna od duga i izvoza, reformama državne uprave i javnog sektora, industrijskim politikama u trgovini i turizmu, inovacijama i tehnološkom razvoju, ulozi medija, očekivanjima stranih investitora, partnerstvu privatnog i javnog sektora.

Trećeg dana fokus je na deregulaciji energetskog sektora i razvojnim potencijalima agrobiznisa.

Posljednjih šest godina "Kopaonik biznis forum" održava se pod pokroviteljstvom premijera Srbije.