latinica  ћирилица
04/03/2015 |  07:52 | Autor: SRNA

Naglo zahlađenje uz obilnu kišu i snijeg

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, na planinama i snijeg, saopštili su meteorolozi.
Snijeg na putevima - Foto: RTRS
Snijeg na putevimaFoto: RTRS

Prijepodne promjenljivo, vjetrovito, uz naoblačenje i kišu, prvo na zapadu i jugozapadu. Popodne oblačno s kišom, koja će biti intenzivnija prema večeri i u noći na četvrtak, uz obilne padavine od zapada preko jugozapada do juga, saopšteno je iz HMZ Republike Srpske.

Najniža jutarnja temperatura vazduha između -2 i 3 stepena, na jugu od 3 do 8 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura između 6 i 12 stepeni, na jugu od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

Vjetar prijepodne slab istočnog i jugoistočnog smjera, a poslijepodne u skretanju na sjever i u postepenom jačanju.

Sutra i prekosutra očekuju se obilne padavine uz temperature koje će se kretati oko 0 stepeni.



Federalni HMZ je danas istakao narandžasto upozorenje, a u četvrtak ujutro očekuju nas obilne kišne u Hercegovini i sjevernim predjelima BiH, kao i snijeg u planinskim predjelima.

Evropski Meteoalarm za sutra je istakao crveni alarm za područje istočne Hercegovine, te žuti za ostatak BiH. Prognoza FHMZ nagovještava najobilnije padavine upravo u istočnoj Hercegovini.

Prema prognozama, očekivana količina padavina biće od 30 do 60 litara po kvadratnom metru, a visina snježnog pokrivača mogla bi biti i do 30 centimetara, na planinama i do pola metra.

Očekuju se jaki udari vjetra u većem dijelu BiH, osim u istočnim područjima.

Civilna zaštita: Moguć umjeren porast vodostaja Vrbasa i Bosne

U narednim danima, prema najavljenim vremenskim prognozama, u Republici Srpskoj se može očekivati umjeren porast vodostaja rijeka, posebno Vrbasa i Bosne, kao i vodotoka u južnom dijelu Srpske.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite saopšteno je da će porast vodostaja u sjevernom dijelu Srpske značajno ublažiti zahlađenje i formiranje snježnog pokrivača.

Republička uprava Civilne zaštite prati situaciju i uputila je odgovarajuće dopise nadležnim institucijama i službama društva kojih se mogu ticati najavljeni meteorološki uslovi.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske danas će početi da pada slaba kiša prvo na zapadu i polako se širiti ka ostalim pređelima. Uveče će kiša jačati, a uz zahlađenje prelazi u snijeg na planinama, zatim i u nižim pređelima na sjeveru i zapadu.

Za sutra su prognozirane vrlo obilne padavine uz naglo zahlađenje. U većini predjela padaće snijeg uz formiranje i brzi porast snježnog pokrivača. Očekuje se od 10 do 30 centimetara snijega, na planinama znatno više, ponegdje i pola metra.

Na jugu Hercegovine očekuju se veoma obilne padavine, a predviđa se mjestimično i više od 100 litara po metru kubnom. Biće i vjetrovito uz jak jugo u Hercegovini, a u ostalim pređelima pojačan sjeverozapadni vjetar.

U petak, 6. marta, će padati snijeg, uglavnom na sjeveroistoku, sjeveru i istoku, dok će na jugubiti uglavnom suvo.