latinica  ћирилица
04/03/2015 |  08:41 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Huseinu Bosniću

Pred Sudom BiH danas će saslušanjem dva svjedoka biti nastavljeno suđenje Huseinu Bilalu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Husein Bosnić - Foto: arhiv
Husein BosnićFoto: arhiv

Sud BiH juče je produžio pritvor Huseinu Bilalu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, nakon što je kontrolom pritvora utvrđeno da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju primjenu ove mjere.

U Sudu BiH je potvrđeno da pritvor Bosniću može trajati do okončanja sudskog postupka koji je u toku, te da se kontrola vrši svaka dva mjeseca.

Naredna kontrola pritvora biće izvršena 27. aprila.

Bosnić je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Tužilaštvo ga tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice, u nekoliko gradova kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno s pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.