latinica  ћирилица
04/03/2015 |  12:04 | Autor: SRNA

Vučić: Raditi na mjerama prevencije elementarnih nepogoda

Srbija je čvrsto opredijeljena da više nego do sada radi na mjerama prevencije elementarnih nepogoda i time obezbijedi drugačiju i sigurniju budućnost za generacije koja dolaze, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Navodeći da je Srbija na godišnjem nivou gubila 130 miliona evra zbog poplava, a zbog suše još više, Vučić je rekao da su prošle godine katastrofalne poplave koštale 1,7 milijardi evra.

"Svaki dinar uložen u prevenciju jednak je sedam dinara koji se troše na obnovu", rekao je Vučić u Beogradu, na prezentaciji Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda.

On je rekao da je planirano ulaganje u obrazovanje, nabavku opreme i preventivne infrastrukture, kao i u moderan sistem institucija, sposoban da uvijek izađe u susret građanima, prenijeli su beogradski mediji.

"Prvi put Srbija napušta princip `lako ćemo` i u nekoliko decenija preuzima princip da nešto spriječi, a ne da liječi", rekao je Vučić, koji je zahvalio svim državama i međunarodnim organizacijama, koje su pomogle Srbiji nakon prošlogodišnjih majskih poplava.

Marko Blagojević direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, koja je predstavila Nacionalni program, kaže da je ideja ovog pograma da se spriječi ono što se dogodilo Srbiji u maju prošle godine, kada su je zadesile katastrofalne poplave.