latinica  ћирилица
04/03/2015 |  14:12 | Autor: Agencije

MMF: Dogovoreno da struja u Srbiji poskupi 15 odsto

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim rekao je da novim aranžmanom iz predostrožnosti Vlada preuzela obavezu da poveća cijenu struje za 15 odsto od aprila (poslije grejne sezone).
Dalekovod - Foto: ilustracija
DalekovodFoto: ilustracija

"Sa predstavnicima Vlade je dogovoreno da će se od naredne godine razmotriti dalje povećanje cijene struje", rekao je Deheng Kim na Kopaonik biznis forumu.

Govoreći o otpuštanju viška zaposlenih iz preduzeća koje budu restruktuirana, Deheng je rekao da MMF nikad silom ne traži otpuštanje radnika prilikom sklapanja aranžmana sa nekom državom, prenosi Tanjug.

Sa Vladom Srbije dogovoreno je otpuštanje do pet odsto zaposlenih u javnom sektoru, od čega će 3,5 odsto biti putem prirodnog odliva, odnosno penzionisanja, precizirao je Deheng.

Deheng je rekao da Vlada već radi na tome da ustanovi gde postoji višak zaposlenih u javnom sektoru.

Govoreći o uštedama u budžetu, Dehng je rekao da dodatne prihode u budžetu treba čuvati i u periodu od 2015. do 2018. godine koristiti polovinu za prijevremenu otplatu dugova države, a drugu polovinu na investicije u infrastrukturu.

Program MMF-a sugeriše najviše tri odsto BDP-a u potrošnju, dodao je predstavnik MMF-a.

Govoreći o prethodnom aranžmanu s MMF-om, Deheng je rekao da su ti pregovori propali zbog izostanka strukturnih reformi u Srbiji.

Visok javni dug

Deheng je upozorio da je javni dug u Srbiji narastao do zabrinjavajućeg nivoa, ali je dodao da se Vlada Srbije odlučila na teške reforme i pokazala rešenost da će ih sprovesti.

Ocijenio je da porast javnog duga čini nestabilnim finansijski sektor i istakao da je očuvanje njegove stabilnosti od najvećeg značaja za državu.

Deheng je ukazao i na visok stepen nenaplativih kredita banaka u Srbiji, što slabi bankarski sektor.

Obnavljanje stabilnosti finansijskog sektora i sporovođenje strukturnih reformi su od najveće važnosti za srpsku ekonomiju i jedan od tri stuba novog aranžmana s MMF-om koji je odobren 23. februara, naglasio je Deheng.

Deheng je istakao da su za očuvanje finansijskog sektora potrebna finansijska sredstva, ali će troškovi toga biti visoki. Ocijenio je da fiskalna konsolidacija može da otvori nov prostor za rast ekonomije.

Govoreći o nenaplativim kreditima banaka u Srbiji, Deheng je upozorio da je njihov procenat visok i to slabi bankarski sistem, a to znači i smanjivanje tražnje za novim kreditima.

Stalni predstavnik MMF-a je preneo obećanje Vlade Srbije da će riješiti taj problem.

Vereheijen: Nema dovoljno infrastrukturnih projekata 

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je rekao da će finansijska konsolidacija u Srbiji imati smisao samo ako dovede do ekonomskog rasta koji će doprinositi smanjenju siromaštva.

Najavio da će za nekoliko nedjelja Svjetska banka objaviti analizu problematičnih oblasti u Srbiji i načinima kako da se one poboljšaju.

Vereheijen je kazao da se slaže sa premijerom Srbije da nema dovoljno infrastrukturnih projekata kako bi se iskoristile raspoložive investicije, ali je istakao i da ima projekata za koje su opredijeljena aredstva, ali se ne primjenjuju.

Šef Kancelarije Svjetske banke smatra da nisu dovoljno iskorišćene šanse za razvoj poljoprivrede u Srbiji i da nekoliko većih javnih preduzeća u Srbiji poput "Srbijagasa", "Elekroprivrede Srbije" i "Puteva Srbije" mogu da doprinesu boljem stanju u javnim finansijama, umjesto da koštaju državu.