latinica  ћирилица
06/03/2015 |  09:00 | Autor: Jutarnji list

Krije li se "Ćilibarska soba" ispod Vupertala?

Karl-Hajns Klajne (68) i njegovi prijatelji iz kuglaškog kluba tvrde da znaju gdje je Hitler 1945. sakrio famoznu 'Ćilibarsku sobu'. grupa penzionera već godinama pretražuju tunele ispod njemačkog grada Vupertala i, ako je vjerovati Klajneu, taj im se trud isplatio.

"Ćilibarska soba" je prema nekim procjenama 'najvrijedniji komadić umjetnosti', a nacisti su je ukrali 1941. godine iz petrogradske palate Katarine Velike. Hitler ju je izložio u Keningsbergu, ali 1945. godine gubi joj se svaki trag. Sama soba je obložena zlatom i dragim kamenjem, a njen nestanak je jedan od većih misterija Drugog svjetskog rata. Čak postoji teorija po kojoj ju je Hitler potopio u nekom alpskom jezeru.

Ćilibarska soba

U posljednjih 70 godina bilo je raznih pokušaja da se soba pronađe, ali, po svemu suseći, Klajneova teorija je najozbiljnija.- Nakon što se Crvena armija približila Njemačkoj, komandant za Istočnu Prusku Erih Koh naredio je da se blago spakuje i donese u njegov rodni grad. To su nam potvrdili ljudi iz tog vremena. Koh ni po koju cijenu nije htio da ostavi blago na nesigurnom području i premjestio ga je u Vupertal - rekao je Klajne i spomenuo kako u cijeloj priči ima jedan problem. Kopanje je skupo. Na njegovu sreću, iz samog grada povjerovali su Kleinovoj teoriji i poručili mu da slobodno kopa.