latinica  ћирилица
06/03/2015 |  17:56 | Autor: Index.hr

Amerika postigla punu zaposlenost

Nakon ohrabrujućeg izvještaja o zapošljavanju iz februara ekonomisti bankarske grupe BNP Paribas su proglasili "punu zaposlenost" u Americi.

Puna ili potpuna zaposlenost podrazumijeva najveću stopu zaposlenosti koju ekonomija može tolerisati, odnosno situaciju u kojoj posao mogu pronaći svi koji to žele.

Predsjednica Vijeća guvernera američke centralne banke (FED) Јanet Yellen je postizanje pune zaposlenosti postavila kao jedan od uslova za podizanje kamatnih stopa i postepeni prekid programa kvantitativnog olakšanja. Yellen je čitavu karijeru posvetila brizi za radnike i ekonomskim teorijama o zapošljavanju.

Za razliku od Evropske centralne banke, FED ima "mandat za zapošljavanje" i obavezu da stvori ekonomske uslove u kojima je posao dostupan svima.

Prema posljednjem izvještaje, Sjedinjene Države su u februaru stvorile 295,000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je s 5.7 pala na 5.5 posto.

U bilješci BNP-a čiji sadržaj prenosi Biznis Insajder piše da je: "Aktuelna stopa nezaposlenosti (5.5%) probila granicu," koju je odredio FED zbog čega očekuje da će Vijeće centralne banke uskoro krenuti s podizanjem kamatnih stopa.

Biznis Insajder je krajem februara javio o zapažanju pensilvanijskog senatora Pata Toomeya tokom svjedočenja Јanet Yellen na Kapitol Hilu da porast plata u Wal-Martu upućuje na to da se Amerika približava "Nairu".

Riječ je o akronimu koji opisuje ekonomiju u kojoj je postignuta stopa zaposlenosti koja promoviše inflaciju plata i cijena.

Ekonomisti ocjenjuje da je "Nair" postignut.

FED će svoje mišljenje o zdravlju američke ekonomije ponuditi kasnije ovog mjeseca.