latinica  ћирилица
06/03/2015 |  19:01 | Autor: TANЈUG

Napadač na ambasadora SAD optužen za pokušaj ubistva

Јužnokorejska policija saopštila je da je protiv napadača na američkog ambasadora u Јužnoj Koreji podignuta optužnica za pokušaj ubistva i nasilje, kao i da je u toku istraga o njegovim eventualnim vezama sa Sjevernom Korejom.
Napadač na ambasadora SAD u Јužnoj Koreji - Foto: AP
Napadač na ambasadora SAD u Јužnoj KorejiFoto: AP

Ambasador Mark Lipert (42), kome je napadač juče nanio povrede po licu i ruci nožem dugim 25 centimetara, i dalje je u bolnici, iako rane nisu opasne po život, prenose agencije.

Lipertova duboka rana na licu je ušivena sa 80 šavova, a bio je podvrgnut i višesatnoj operaciji zbog oštećenja nerva na ruci.

Policija istražuje veze između napada i posjeta napadača, identifikovanog kao Kim Ki-džonga (55), Sjevernoj Koreji. On je priveden odmah poslije napada.

Policija je pretresla kancelariju osumnjičenog i zaplijenila dokumente i podatke sa kompjutera sa ciljem da utvrdi kako je napad planiran i da li su umiješane i druge osobe.

Otkriveno je da je Kim posjetio Sjevernu Koreju više puta 2006. i 2007. godine, kao i da je pokušao da podigne spomenik pokojnom sjevernokorejskom lideru Kim DŽong-ilu u Seulu.

Kim bi mogao biti optužen i za napad na izaslanika strane zemlje, ali i kršenje kontroverznog južnokorejskog zakona kojim je zabranjeno hvaljene Sjeverne Koreje ili pomaganje toj zemlji, izjavio je šef policije distrikta DŽongno Јun Mjung-sung, navode agencije.

Dok je nožem ubadao ambasadora Kim je vikao: "Јužna i Sjeverna Koreja treba ponovo da se ujedine". Kim, koji je poznat i po ranijim antiameričkim i nasilnim protestima, tvrdi da je mu niko nije pomogao da isplanira i izvrši napad.

On je policiji ispričao da se radi o činu protesta zbog vojnih vežbi SAD i Јužne Koreje koje su počele u ponedjeljak, a održavaju se svake godine. Pjongjang smatra da su one priprema za invaziju.

Kim je rekao da su vojni manevri, za koje Vašington tvrdi da su isključivo defanzivni, uništili pokušaje pomirenja dvije Koreje, ispričali su policijski zvaničnici.