latinica  ћирилица
06/03/2015 |  23:11 | Autor: novosti.rs

Rio domaćin završnog turnira Svjetske lige za odbojkaše

Finalni turnir Svjetske lige za odbojkaše odigraće se od 15. do 19. jula u Rio de Žaneiru.

Biće to ujedno i generalna proba za olimpijski turnir iduće godine. Završni turnir htjeli su da organizuju i Australija, Iran i Poljska.

Na F6 osim domaćina, Brazila, igraće prve dvije selekcije iz grupe A i B i pobjednik finalnog turnira Druge divizije u Bugarskoj. Ukoliko Brazilci u grupi A, u kojoj je i selekcija Srbije, osvoje prvo ili drugo mjesto, u Rio će igrati trećeplasirana selekcija. To praktično znači da "orlovi" moraju da budu bolji od Italije ili Australije. U grupi A su: SAD, Poljska, Iran i Rusija.

Komercijalno takmičenje startuje posljednjeg vikenda maja, 29-31, kada će izabranici Nikole Grbića u Kubaji odmjeriti snage sa Brazilom. Potom slijedi gostovanje kod "azura", da bi trećeg, četvrtog i petog vikenda, u Novom Sadu i Beogradu dočekali Brazil, Australiju i Italiju. Posljednje sedmice, 4. i 5. jula, Stanković i drugovi u Јužnoj Vantiri igraju sa "kengurima".

Srbija je dosada osvojila četiri srebra i tri bronze. Posljednji put na pobjedničko postolje srpski odbojkaši popeli su se 2010. u Argentini, od kada i nisu igrali na završnom turniru. Prošle godine bili su šesti.