latinica  ћирилица
12/03/2015 |  16:00 | Autor: SRNA

Foča- Na liječenju šestoro zaraženih trihinelom

U Univerzitetskoj bolnici u Foči zadržana su još tri pacijenta iz Višegrada zaražena trihinelom, tako da je trenutno na bolničkom liječenju šest pacijenata oboljelih od trihineloze.
Foča - pacijenti zaraženi trihinelom - Foto: SRNA
Foča - pacijenti zaraženi trihinelomFoto: SRNA

Načelnik Infektivnog odjeljenja fočanske Bolnice Јelena Firesku Govedarica rekla je da je od 38 pregledanih pacijenata, šest sa malo težom kliničkom slikom, ali još bez komplikacija.

Ostali oboljeli su na ambulantnom liječenju, a ima i nekoliko slučajeva koji nemaju trihinelozu, a konzumirali su kobasicu koja je uzrok zaraze. Ona je pojasnila da je riječ o parazitarnoj infekciji uzrokovanoj trihinelom.

- Među zaraženima ima i djece od dvije godine i starijih i oni su na ambulantnom liječenju - rekla je Firesku-Govedarica.

Јedan od pacijenata, višegradski mesar Lazar Gajić, koji je napravio spornu kobasicu od mesa domaće i divlje svinje, kaže da je već dvadesetak dana osjećao malaksalost i povišenu temperaturu, ali da je mislio da je dobio upalu mišića od fizičkog napora i rada.

Pacijenti su konzumirali zaražene kobasice, pravljene od mesa divlje i domaće svinje, za koje tvrde da je bilo pregledano.