latinica  ћирилица
13/03/2015 |  10:41 | Autor: SRNA

RS: Prijavljeno 1.972 oboljela od akutnih respiratornih infekcija

U Republici Srpskoj od 2. do 8. marta prijavljena su 594 lica oboljela od bolesti sličnih gripu i 1.972 od akutnih respiratornih infekcija, podaci su Republičkog instituta za javno zdravstvo.

Portparol Instituta Milka Mrđa , rekla je Srni da su u ovom periodu prijavljena tri slučaja teške akutne respiratorne infekcije, koji su hospitalizovani.

Ona je istakla da u Srpskoj za sada nema prijavljenih epidemija gripa i naglasila da Institut za javno zdravstvo nema prijavljenih umrlih od posljedica gripa.

Mrđa je rekla da se u ovoj sezoni influence uzimaju uzorci od svakog hospitalizovanog slučaja teške akutne respiratorne infekcije u svim bolnicama Republike Srpske.

"Od do sada pristiglih i testiranih uzoraka u laboratoriji Instituta, 70 odsto uzoraka je negativno na viruse influence. Od pozitivnih uzoraka najviše je utvrđeno influence A /H3/ 18 odsto, dok je na influencu A /H1N1/ pozitivno 12 odsto uzoraka", rekla je Mrđa.

Prema podacima kojima raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, aktivnost influence u Evropi je počela da opada.

Iz Instituta naglašavaju da u narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak - starački domovi, njega lica sa posebnim potrebama...

Trajanje posjete treba svesti na minimum, a u posjetu bi trebalo da ide samo onaj ko je siguran da nema neku respiratornu infekciju.