latinica  ћирилица
16/03/2015 |  12:00 | Autor: RTRS

SE: BiH spremna za Sporazum, ako sprovodi reforme

Evropska unija je spremna da potpiše i primjeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, čim utvrdi da se sprovode neophodne reforme, saopšteno je danas iz Evropskog savjeta u Briselu.

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije ocijenili su na današnjem sastanku, da je BiH ispunila uslove da se nastavi s pripremama za potpisivanje i primjenu Sporazuma. Oni su pozvali političke lidere u BiH da počnu da sprovode reforme na koje su se obavezali u zajedničkoj deklaraciji.

BiH je parafirala Sporazum s Evropskom unijom još 2007. godine, ali su potpisivanje i primjena Sporazuma bile blokirane zbog izostanka ustavnih reformi, pogotovo zbog neprimjenjivanja odluke Evropskog suda za ljudska prava o slučaju Sejdić-Finci.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini je zbog toga dva puta nedavno boravila u Sarajevu, gdje je uspjela da ubijedi političke lidere da se obavežu da će sprovesti reforme, što je zatim usvojeno u PS BiH.

Današnja odluka Savjeta ministara znači da je dugogodišnja blokada evropskih integracija BiH okončana, tako da zemlja sada može da nastavi putem na kome je daleko zaostala iz zemalja regiona.