latinica  ћирилица
18/03/2015 |  10:11 | Autor: TANЈUG

Klizište prijeti manastiru Klisura

Igumanija ariljskog manastira Klisura zamolila je nadležne za pomoć jer se iznad ove svetinje pokrenulo klizište koje prijeti da ga ugrozi.
Klizište prijeti manastiru Klisura - Foto: Screenshot/YouTube
Klizište prijeti manastiru KlisuraFoto: Screenshot/YouTube

Ona kaže da je manastirska crkva ugrožena i da joj prijeti rušenje ukoliko se nešto hitno ne preduzme.

"Velike vode koje se slivaju s brda odnose nasip s puta i to je ugrozilo prilaz i kapiju manastira. U velikom smo strahu da odron ne stigne do svetinje. Strepimo svake noći i molimo sve nadležne za pomoć", rekla je ona danas i dodala da se obratila za podršku patrijaršiji i opštini Arilje.

Prema ocjeni geologa Radosave Јekić za rješenje ovog problema neophodan je dolazak stručnih ljudi iz oblasti građevine kako bi procijenili dubinu klizišta, koja, smatra, nije velika i moguća je sanacija.

Prema riječima predsjednika opštine Arilje Zorana Todorovića ovo klizište predstavlja veliki problem, ali će lokalna samouprava uraditi sve kako bi ga riješila, dodajući da očekuje i pomoć države.

"Nadležne službe iz lokalne samouprave su obišle svetinju, čekamo da se situacija s vremenom stabilizuje i odmah ćemo pristupiti radovima kako bismo sačuvali manastir. Danas ćemo otpočeti sa sanacijom odrona, a pomoć će nam pristići iz ivanjičkih Puteva", rekao je Todorović.

Manastir Klisura, poznat i kao Dobrča, potiče iz srednjeg vijeka i nalazi se 13 kilometara južno od Arilja u klisuri Moravice. Crkva je podignuta vjerovatno krajem 13. vijeka, pripada raškom stilu i posvećena je Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu.

Tokom istorije više puta je rušen, a zapušten je nakon velike seobe Srba 1690. godine. Život u njemu obnovljen je 1798. godine, ali je nova razaranja pretrpio tokom dva svjetska rata, najprije od strane Austrougara, a potom i Bugara.