latinica  ћирилица
22/03/2015 |  10:09 | Autor: novosti.rs

Stopalo kao dijagnostičar

Ukoliko često imate grčeve u stopalima, to može biti znak dehidratacije ili da vam nedostaju kalijum, magnezijum, kalcijum. Hladna stopala ukazuju na smanjen rad štitaste žlijezde
Od viška tečnosti stopala kao od olova - Foto: B92
Od viška tečnosti stopala kao od olovaFoto: B92

Promjene na nogama, noktima ili koži mogu da budu prvi znak potencijalnih bolesti, pa je to razlog više zbog kojeg ne smijete da zanemarite stopala. Da nešto nije u redu sa cirkulacijom, lako možete da zaključite ukoliko primijetite da dlake više ne rastu na risu ili prstima, mada ih niste depilirali. Iznenadni gubitak dlaka može da znači da vaša stopala ne dobijaju dovoljno "hrane" zbog smanjenog protoka krvi i zato obavezno posjetite lekara.

Ukoliko često imate grčeve u stopalima, to može biti znak dehidratacije ili da vam nedostaju kalijum, magnezijum, kalcijum. Rješenje je, naravno, da pijete više vode, vježbate i u dogovoru sa ljekarom unosite dodatne količine minerala.

Rane koje teško zarastaju ili čirevi nikako nisu dobar znak jer ukazuju da imate povećan šećer u krvi, a ako su vam stopala stalno hladna, možda imate problema sa hipotireozom, smanjenim radom štitaste žlezde. Ovaj problem donosi sa sobom i gubitak kose, umor, gojenje, depresiju i svakako bi trebalo da posjetite ljekara.

Iznenadna promjena na nožnom palcu traži obaveznu posjetu zdravstvenoj ustanovi, jer bi mogla da ukazuje na giht, zapaljenski artritis ili infekciju. Ukoliko osjećate utrnulost u samo jednom stopalu ili nozi, to može da bude i posljedica uzane obuće, ali i mnogih bolesti, poput periferne neuropatije.

Oštar bol u peti takođe može da bude posljedica neadekvatne obuće ali i gojaznosti, a ukoliko vas stopala svrbe ili se ljušte, sigurno je riječ o gljivičnoj infekciji. Isto važi i za žute nokte na nogama (najčešće palac) i neophodno je da mažete neku antigljivičnu kremu.