latinica  ћирилица
31/03/2015 |  16:53 | Autor: SRNA

Sjednica o potvrđivanju Vlade FBiH

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na kojoj bi trebalo da bude potvrđena nova federalna vlada.

Sjednica je počela nešto poslije 16.30 časova.

Vlada FBiH trebalo je da bude potvrđena 19. marta, ali je potpredsjednik FBiH Milan Dunović tada povukao saglasnost na izbor nove vlade zbog neispunjenja minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Taj problem je razriješen tako što se kandidat Demokratskog fronta za ministra rada i socijalne politike Milan Mandilović izjašnjava kao pripadnik "ostalih", a ne kao Srbin, čime je, u osnovi, odblokiran proces formiranja vlasti na nivou FBiH.

Potpredsjednici FBiH Dunović, ali i Melika Mahmutbegović, i predsjednik FBiH Marinko Čavara nešto prije 15.00 časova potpisali su odluku o imenovanju, čime su otklonjene prepreke da Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas potvrdi novu Vladu FBiH.

Kandidat za premijera Vlade FBiH je Fadil Novalić iz SDA, a iz iste stranke su i kandidati za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, ministra unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, ministra za izbjeglice i raseljena lica Edin Rami, ministra razvoja, preduzetništva i obrta Amir Zukić, te kandidat za ministra obrazovanja i nauke Elvira Ćemalović-Dilberović.

Iz SDA je i kandidat za ministra boraca i invalida Salko Bukvarević, dok HDZ BiH daje kandidate za ministra finansija Јelku Miličević, zdravstva Vjekoslava Mandića, saobraćaja i komunikacija Denisa Lasića, kulture i sporta Zoru Dujmović, prostornog uređenja Јožu Martića, te pravde Matu Јozića.

Kadar DF-a u novoj vladi FBiH biće na poziciji ministra energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, ekologije i turizma Snježana Soldat, trgovine Aleksandar Remetić, te rada i socijalne politike Milan Mandilović.