latinica  ћирилица
01/04/2015 |  09:17 | Autor: Glas Srpske

Ubrzana istraga za zločin nad Srbima

Tužilaštvo BiH ubrzalo je istragu ratnih zločina nad Srbima počinjenih na području od Konjica do Mostara, a pod lupom je 15 osumnjičenih osoba, piše Glas Srpske.
Tužilaštvo BiH - Foto: arhiv
Tužilaštvo BiHFoto: arhiv

List u Tužilaštvu BiH saznaje da je istraga, osim nekoliko direktnih izvršilaca, usmjerena i na osobe iz komandnih struktura tzv. Armije BiH, Hrvatskog vijeća odbrane i Teritorijalne odbrane.

Prema nezvaničnim informacijama lista, oni su osumnjičeni za ubistva Srba čiji su posmrtni ostaci bačeni u jamu Radača kod Mostara, gdje se nalaze tijela 200 do 300 osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom rata, a čiju ekshumaciju su opstruisali pojedini lokalni moćnici.

Policija je, po naredbi Tužilaštva, saslušala nekoliko lica, a ratni zločini odnose se na ubistva, progon, nezakonito zatvaranje, silovanje, pljačkanje, uništavanje imovine i druga krivična djela počinjena nad srpskim civilima.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić nada se da će istraga dati rezultate i pored pokušaja člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića da sve minimizira i opstruiše.

- Mašović je Univerzitetu u Sarajevu poslao netačne podatke o broju stradalih Srba u Mostaru od 1992. do 1995. godine. Naveo je i da su u jami Radača pronađena četiri tijela i da je ona zatvorena. To je utvrdila bivša Komisija za traženje nestalih FBiH sa Mašovićem na čelu, ali mi imamo podatke da se tu nalaze posmrtni ostaci više desetina ubijenih Srba - kaže Mandić i dodaje da Mašović podatke u kojima je smanjen broj ubijenih Srba u BiH godinama šalje Haškom tribunalu, Tužilaštvu BiH, Međunarodnoj komisiji za nestala lica, OHR-u i na druge adrese.

Tužilaštvo intenzivno nastavlja rad na ovom predmetu sa ciljem podizanja optužnice protiv identifikovanih osumnjičenih za ratne zločine, prenosi Glas Srpske.