latinica  ћирилица
01/04/2015 |  11:43 | Autor: RTRS

Banjaluka: Bespovratna sredstva poplavljenim za poljoprivredu do 6.aprila!

Јavni poziv za učešće u sanaciji i obnovi komercijalne i poljoprivredne proizvodnje, koji je objavio Program EU za oporavak od poplava, otvoren je do 6. aprila ove godine.
Njiva - Foto: SRNA
NjivaFoto: SRNA

 

Namjera je da se kroz komponentu "ekonomski oporavak" dodijele bespovratna sredstva fizičkim licima koja su pretrpjela materijalnu štetu u majskim poplavama prošle godine, a sa ciljem poboljšanja njihove materijalne situacije.

Kako je saopšteno iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija  koji provodi ovaj projekat, svaki korisnik će dobiti sljedeći paket za pokretanje poljoprivredne proizvodnje:
- plastenik od 200 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje, sadni materijal za proizvodnju povrća u plasteniku, te paket prihrane i zaštite;
- paket za proizvodnju jagodičastog voća (jagoda-industrijska i/ili konzumna) na 0,1 ha što uključuje sadni materijal, prihranu i zaštitu, sistem za navodnjavanje i foliju za proizvodnju;
- paket za proizvodnju povrća (kornišon i/ili paprika zavisno od područja) na 0,1 ha što uključuje sadni materijal, paket prihrane i zaštite, sisteme za navodnjavanje i foliju za proizvodnju paprike.
 
Podnosilac zahtjeva bi trebalo da osigura između 2.500 i 3.000 kvadratnih metara zemljišta na kojem će se pokrenuti ova proizvodnja, zatim stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju, te da se pridržava stručnih uputstava i ugovornih odredbi. U slučaju proizvodnje kornišona, podnosilac će biti dužan da osigura stubove i mrežu/žicu. Tokom čitavog procesa i trajanja projekta, biće obezbijeđena stručna i tehnička pomoć i obuka podnosilaca u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama.

Odabrani podnosilac će potpisati ugovor sa UNDP kojim će biti definisana prava i obaveze po pitanju bespovratne pomoći.

Fizička lica sa područja grada Banje Luke, koja ispunjavaju uslove, svoje prijave, koje uključuju i svu potrebnu prateću dokumentaciju, mogu dostaviti najkasnije do 6. aprila 2015. godine do 15.00 časova, i to putem elektronske pošte na adresu registry.ba@undp.org ili direktno u kancelariju UNDP u Banjoj Luci – Trg Republike Srpske 1/1C. Prijave koje se upućuju direktno moraju biti dostavljene u zatvorenoj koverti sa naznakom „EU Program za oporavak od poplava – javni poziv za komercijalne poljoprivredne proizvođače“.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja, podnosioci zahtjeva mogu direktno uputiti pitanja i zahtjeve u pisanoj formi, na broj faksa  033 552 330 ili e-mail registry.ba@undp.org.