latinica  ћирилица
01/04/2015 |  13:18 | Autor: TANЈUG

Nezakonita odluka o zatvaranju jednog optuženika u slučaju ubistva Nemcova

Moskovski gradski sud odbacio je u žalbenom postupku kao nezakonitu odluku o zatvaranju jednog od optuženih za ubistvo ruskog opozicionara Borisa Njemcova, Hamzata Bahajeva, i vratio presudu oblasnom sudu na ponovno razmatranje, javile su ruske agencije. Bahajev, pritom, ostaje u pritvoru.
Moskva: Ubijen Boris Nemcov - Foto: AP
Moskva: Ubijen Boris NemcovFoto: AP

Sudija je, kako navodi TAS S, rekao da su istovremenim razmatranjem žalbe trojice optuženih - kako je to učinio Basmanij sud, prekršena prava optuženih.

Mosgorsud je žalbu Bahajeva razmotrio odvojeno od drugih optuženika.

Advokate odbrane nije zadovoljila današnja odluka. "Nisam u potpunosti zadovoljan, jer je moja žalba uvažena samo djelimično", rekao je advokat Zaurbek Sadahanov, ističući da će dokazivati nevinost Bahajeva, prenio je Interfaks.

RIA Novosti prenijela je izjavu predstavnika Istražnog komiteta Rusije na ročištu da je optuženi za ubistvo Zaur Dadajev iznio optužujuće priznanje i protiv sebe i protiv drugih uhapšenih.

Istražitelji smatraju da bi Bahajev u slučaju oslobađanja mogao da pobjegne, sakrije dokaze, da prijeti svjedocima i poveže se sa naručiocima ubistva i ometa njihovo pronalaženje i hapšenje.

Zastupnici odbrane tražili su oslobađanje Bahajeva, navodeći kao razlog pogoršanje njegovog stanja i činjenicu da je otac sedmoro maloljetne dece.

Istražitelj Anton Migunov rekao je da, osim priznanja Dadajeva, postoji još dokaza, koji ne mogu trenutno da budu objavljeni.
"Dokazi za sada predstavljaju tajnu istrage, advokati odbrane biće sa njima upoznati blagovremeno", rekao je istražitelj.

Migunov je, takođe, rekao da se nastavlja potraga za naroučiocima ubistva Nemcova i drugih saučesnika u tom krivičnom djelu.

Bahajev je optužbe odbacio kao neosnovane. "Nisam umiješan u to krivično delo. Nisam mogao ni da ga sanjam a da ne govorim o učestvovanju. U tom zločinu moje krivice nema uopšte, želim samo pravedno suđenje", kazao je on.

Basmanij sud u Moskvi 8. marta je odobrio zatvaranje petorice optuženih - Dadajeva, Bahajeva, Anzora i Šadida Gubaševa i Tamerlana Eskerhanova.

Kazna po tačkama optužnice podrazumijeva osam do 20 godina zatvora i doživotnu robiju.

Nemcov, kopredsjednik stranke Republikanska partija Rusije-PARNAS i poslanik oblasne skupštine Јaroslavlja, ubijen je u centru Moskve 27. februara uveče, a istraga smatra da je neposredni izvršilac bio Dadajev, dok su ostali bili njegovi saučesnici.