latinica  ћирилица
02/04/2015 |  10:06 | Autor: SRNA

Srbija tranzitna za falsifikovane lijekove

Koordinator Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić izjavio je danas da u Srbiji ima falsifikovanih lijekova, iako u postotku manjem od svjetskog prosjeka.

Zelić, koji je i član Evropske komisije za falsifikate, rekao je da Srbija predstavlja tranzitnu zonu sa istoka ka zapadu, pri čemu određeni broj lijekova završava i na domaćem tržištu.

On je istakao da je nabavka lijekova putem Interneta, oglasa i pijaca zabranjena i da su apoteke jedini legalni način snabdijevanja u Srbiji.

Zelić je naveo da na srpskom, zapadnoevropskim i američkom tržištu postoje falsifikati lijekova za potenciju, mršavljenje, steroida, ali i za razne vrste kancera i HIV.

On je objasnio da se u proizvodnji lažnih lijekova koriste prah od cigle, mišomor, vosak za podove i boja za asfalt, da mogu biti i desetostruko jeftiniji, a da je zarada na njihovoj prodaji neuporedivo veća od bilo koje druge zarade.

Zelić je upozorio da takvi lijekovi mogu sadržavati toksične materije i iznio podatak da u zemljama u razvoju ima oko 100.000 smrtnih slučajeva godišnje, samo zbog uzimanja neefikasnih lažnih antimalarika.

On je poručio građanima da sve lijekove za koje sumnjaju da su falsifikovani prijave Ministarstvu zdravlja.