latinica  ћирилица
02/04/2015 |  14:05 | Autor: SRNA

Puštanjem plavih balona u Doboju obilježen Svjetski dan autizma

U Doboju su u vazduh pušteni plavi baloni, čime je upućena simbolična poruka podrške autističnim osobama povodom obilježavanja Svjetskog dana autizma.
Doboj: Obilježen Svjetski dan autizma - Foto: SRNA
Doboj: Obilježen Svjetski dan autizmaFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama Doboj Sanja Živković rekla je da na području grada tretman koristi 24 djece sa autističnim simptomom, a nadležnim službama prijavljeno je svega osmoro djece.

Ona je ukazala na značaj ranog otkrivanja simptoma i adekvatne prevencije istakavši da su roditelji važna karika u tom lancu.

Prema njenim riječima, 40 odsto djece kod kojih se na vrijeme otkriju autistični simptomi imaju mogućnost da se izvuku iz tog začaranog kruga.

Ispred Udruženja građana djece sa posebnim potrebama "Mala kuća" Dijana Petković rekla je da simptomi autizma roditelji prepoznaju kod dijeteta uzrasta od 18 mjeseci a ljekarskoj praksi prijavljuju sa tri godine, što je već kasna faza.

Autizam je neurološki poremećaj koji karakteriše odsustvo socijalne interakcije i stereotipne radnje.

"Tretman djece u ustanovama trebalo bi da bude svakodnevan, po dva sata u zavisnosti od simptoma, što u našim uslovima nije izvodivo", rekla je Petkovićeva koja je istakla da su roditelji prva karika jer sa djecom borave 24 časa.

Ona je istakla da se zbog boljeg pružanja stručnih usluga autističnim osobama radi na organizovanju udruženja "Mreže autizam danas" koja obuhvata članice u Sarajevu, Zenici, Lukavcu i Doboju.

Prema svjetskoj statistici, na 88 djece rađa se jedno sa autističnim siptomom.

Današnje obilježavanje Svjetskog dana autizma organizovalo je Udruženje za pomoć djeci sa posebnim potrebama i Udruženje građana djece sa posebnim potrebama "Mala kuća" u saradnji sa "Mrežom autizam danas", Osnovnom školom "Vuk Stefanović Karadžić" i fondacija za djecu i mlade sa posebnim potrebama.

Manifestacija je održana na inkluzivnom igralištu u dvorištu Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju.

Udruženja u Doboju na ovaj dan počinju i akciju "Budi mi drug" koja ima za cilj podršku tretmanima djece u stanju autizma.

Novac za tretmane prikupljamo prodajom promotivnog bedža po cijeni od dvije KM.