latinica  ћирилица
02/04/2015 |  19:31 | Autor: TANЈUG

Do 2050 izjednačiće se broj hrišćana i muslimana u svijetu

Populacije muslimana i hrišćana u svijetu mogle bi gotovo da se izjednače do 2050, a islam će biti najbrže rastuća religija na planeti, objavio je danas američki Istraživački centar Pju.

Do sredine vijeka će, prema izvještaju Pjua, na svijetu biti 2,76 milijardi muslimana (29,7 odsto svjetske populacije ) i 2,92 milijarde hrišćana (31,4 odsto svjetske populacije), prenosi AFP.

U 2010. u svijetu je bilo 1,6 milijardi muslimana i 2,17 milijardi hrišćana. Hinduisti će polovinom vijeka biti treća najbrojnija religijska grupa (14,9 odsto), a iza njih će biti oni stanovnici planete koji ne pripadaju nikakvoj religiji (ateisti i agnostici) kojih će, kako predviđa Pju, biti 13,2 odsto. Azijsko-pacifički region će imati najveću koncentraciju muslimana, zahvaljujući mladosti tamošnje populacije i visokoj stopi prirodnog priraštaja.

Najveću populaciju muslimana među državama svijeta će polovinom vijeka imati Indija, premašivši Indoneziju, iako će se u toj zemlji održati hinduistička većina.

Prema izvještaju američki Istraživačkog centra Pju, u Evropi će muslimani sredinom vijeka činiti oko 10 odsto stanovništva. Ako se nastavi sadašnja tendencija, muslimani će biti najbrojnija grupacija na svijetu do 2070. godine.

Eksperti Pju ukazuju na to da mnogi događaji, kao što su naučna otkrića, oružani konflikti, društveni pokreti, politička previranja, prirodne katastrofe i promjena ekonomskih uslova, mogu da izmjene predviđene demografske trendove na način koji se ne može predvidjeti.

Zbog sve starijeg stanovništva i stabilnog prirodnog priraštaja u zemljama kao što su Kina, Јapan i Tajland, broj budista u svijetu se do sredine vijeka neće povećati. Takođe se predviđa da će broj hrišćana u Evropi do 2050. da se smanji sa sadašnja 553 miliona na 454 miliona.

U SAD će, kako predviđa Pju, udio hrišćana u opštoj populaciji da se smanji sa tri četvrtine na dvije trećine. Islam će izbiti na drugo mjesto među najpopularnijim nehrišćanskim religijama u SAD, dok će judaizam spasti na treće mjesto.

Materijal za svoj izveštaj Institut Pju je prikupio iz više od 2.500 statističkih izvještaja i registara stanovnika u 175 zemalja svijeta i njime je obuhvaćeno 95 odsto svjetskog stanovništva.