latinica  ћирилица
04/04/2015 |  08:15 | Autor: SRNA

Policija RS obilježava 23 godine postojanja (FOTO, VIDEO)

Policija Republike Srpske obilježava danas 23 godine postojanja.

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Rebrovcu u Banjaluci danas je služen parastos pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastosu, koji je služen povodom obilježavanja Dana policije Republike Srpske, prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova i direktor Policije Republike Srpske Dragan Lukač i Gojko Vasić, ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac, predsjednik Boračke orgaizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici MUP-a i članovi porodica poginulih.

VIЈENCI NA SPOMEN-OBILjEŽЈE POGINULIM PRIPADNICIMA MUP-a

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Željka Cvijanović danas su ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ u Banjaluci položili vijence na spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a.

Zajedno sa premijerom Srpske, vijenac su položili ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i ministar pravde Anton Kasipović.

Povodom Dana policije Srpske, vijence na spomen-ploču položili su Siniša Karan, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te Igor Crnadak u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Vijence su položili i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i direktor Policije Srbije Milorad Veljović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban, predstavnici Saveza logoraša Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, te delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

U okviru obilježavanja Dana policije Republike Srpske, održana je pokazna vježba Јedinice specijalne policije "Objezbjeđenje štićene ličnosti", a ispred zgrade MUP-a Srpske u krugu Uprave za policijsko obrazovanje biće izveden tehničko-taktički zbor, a zatim svečani prijem u restoranu Uprave.

CVIЈANOVIĆEVA: POLICIЈA SASTAVNI DIO IDENTITETA SRPSKE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je policija veoma važna za Republiku Srpsku, odnosno da je sastavni dio identiteta Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada Srpske prepoznala potrebu reorganizacije u okviru policije da bi bila obezbijeđena veća efikasnost, te da je Vlada stala iz svih ideja resornog ministra Dragana Lukača.

"Zadovoljna sam što je otpočeo taj proces. Uvijek naglasim koliko je policija Republike Srpske bila važna u stvaranju Republike Srpske, ali važna i za opstanak Republike Srpske i za njeno trajanje u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci na obilježavanju Dana policije Srpske.

ČUBRILOVIĆ: POLICIЈA SRPSKE ЈEDAN OD NAЈORGANIZOVANIЈIH BEZBЈEDNOSNIH SISTEMA U BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je policija Srpske jedan od najorganizovanijih sistema kada je riječ o bezbjednosnim strukturama u BiH.

Čubrilović je rekao da je uloga policije u ratu i poslijeratnom periodu često bila odlučujući faktor u borbi protiv svih oblika kriminala.

"Mislim da zaslužuju pažnju i finansijsku podršku svake vrste u njihovoj obuci i opremanju", rekao je Čubrilović na obilježavanju Dana policije Republike Srpske u Banjaluci.

LUKAČ I VASIĆ: ЈAČATI KAPACITETE POLICIЈE

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da policija treba dodatno da se angažuje na jačanju svojih kapaciteta kao savremene demokratske policijske službe, koja je otvorena pred društvom i građanima i čiji je osnovni zadatak da Srpsku učini bezbjednim i boljim mjestom za život i rad.

"Naša misija je da štitimo ustavnost i zakonitost, demokratske principe, brinemo za ličnu bezbjednost građana i njihove imovine, da štitimo ljudska prava i slobode, borimo se protiv kriminala i korupcije i čuvamo javni red i mir, kao i da pomognemo narodu u prirodnim i drugim katastrofama", rekao je Lukač.

On je naglasio da dosadašnji rezultati rada pokazuju da je policija opravdala povjerenje građana proteklih godina, a danas je čuvar mira i bezbjednosti svih građana Srpske.

Resorni ministar čestitao je svim pripadnicima MUP-a Srpske Dan policije i Policiji Srpske 23. rođendan i poželio im uspješan budući rad.

Lukač je istakao da pripadnici MUP-a, sa kojima je zajedno učestvovao u stvaranju Ministarstva i odbrani Republike, nikada neće i ne smiju zaboraviti one koji su dali živote za Republiku Srpsku i policiju Srpske.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da je, osim saradnje sa drugim policijskim agencijama, jedna od značajnih aktivnosti policije Republike Srpske i podmlađivanje kadra.

On je izrazio nadu da će se u okviru republičkog budžeta iznaći mogućnost za te namjene i da određeni kadar, koji više nije u stanju da kvalitetno obavlja policijski posao, a ima dovoljno staža za penziju, to i ostvari.

"Na taj način bi stvorili preduslove da se policija zanavlja kao i u neka normalna vremena, odnosno da je broj ljudi koji godišnje ulazi u policiju jednak jednoj tridesetini ili četrdesetini ukupnog broja zaposlenih", rekao je Vasić.

On je precizirao da MUP Republike Srpske ima ukupno 6.900 zaposlenih, od čega su 5.300 policijski službenici.