latinica  ћирилица
05/04/2015 |  16:28 | Autor: SRNA

Vladika Grigorije: Dučić je proslavio svoj grad i zemlju (VIDEO)

Pomenom Јovanu Dučiću i Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Hercegovačka Gračanica na Crkvini, u Trebinju je danas počela tradicionalna manifestacija "Dučićeve večeri poezije".
Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije - Foto: SRNA
Vladika zahumsko-hercegovački i primorski GrigorijeFoto: SRNA

Na vječnom počivalištu velikog pjesnika, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da je Dučić svojim djelima proslavio Trebinje i cijeli kraj, te da je bio bogonadahnut.

"U antičko vrijeme pjesnicima su mogli da se nazovu samo oni koji su bili bogonadahnuti-entuzijasti, a takav je upravo bio Dučić. I mi treba da budemo takvi - da darujemo i taj će nam se dar nekada vratiti", rekao je vladika Grigorije.

On je istakao da je Dučić u to vjerovao i da je zato sva dobročinstva i radio.

"Јovan Dučić je svoj grad proslavio i nesebično mu pomagao, te od njega napravio grad kulture, umjetnosti i grad koji vrlo rado posjećuje veliki broj ljudi, među kojima mnogi i ne znaju da je najveći trag u njemu ostavio upravo ovaj pjesnik", rekao je episkop Grigorije.

U okviru dvodnevne manifestacije "Dučićeve večeri poezije" biće održan bogat i raznovrstan program - književni i naučni susreti, poetsko-muzički kolaži, likovne izložbe i promocije knjiga.

U Skupštini grada u toku je naučni skup, koji se u okviru manifestacije po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda i koji će ove godine biti posvećen Dučićevom laureatu akademiku Milosavu Tešiću.

U Galeriji Kulturnog centra u 18.00 časova biće otvorena izložba djela prvog trebinjskog akademskog slikara Atanasija Popovića, dok je od 19.00 časova planirana promocija "Zvučne antologije dobitnika Dučićeve nagrade".

U pozorišnoj sali Kulturnog centra sa početkom u 20.00 časova biće održana svečana akademija pod nazivom "Svetla zemlja Dučićeva".

U programu će učestvovati glumci Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Boris Pingović, Crkveni hor "Svetog novomučenika Stanka" iz Nikšića, te prvakinja Beogradske opere Svetlana Nestorov, uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.

Sutra će od 17.00 časova u Gimnaziji "Јovan Dučić" biti organizovan susret pjesnika sa učenicima trebinjskih srednjih škola, od 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba skulptura i slika Stevana Kijca, dok je program od 19.00 časova u Galeriji Kulturnog centra rezervisan za promociju knjige "Plave legende Јovana Dučića" čiji je izdavač Savez Srba iz Temišvara.

U završnom programu manifestacije, na pjesničkoj večeri "Na Dučićevom putu" od 20.00 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra svoje stihove kazivaće pjesnici Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Dragan Hamović, Gojko Đogo, Milutin Mićović, Zdravko Miovčić, Radomir Uljarević, Novica Telebak i Stojan Јanković.