latinica  ћирилица
06/04/2015 |  08:32 | Autor: RTRS

Zašto je najteže izgubiti "posljednjih" pet kilograma?

Na početku, kilogrami nestaju brzinom svjetlosti! Zašto je onda tako teško dostići savršen izgled?
Vaga - Foto: ilustracija
VagaFoto: ilustracija

Istraživači tvrde da je pravi razlog zašto se pet kilograma koji nas dijele od idealne kilaže najsporije gube to što precjenjujemo napredak, a potcjenjujemo prekršaje u ishrani ili vježbanju. Uglavnom, kada primijetimo i minimalan napredak, mi ga preuveličavamo u svojoj glavi. To je česta odlika onih koji pokušavaju da smršaju ili da uštede novac, kaže doktor Kejleb Voren, profesor marketinga u "Teksas A&M."

- Zamislite osobu koja pokušava da smrša 10 kilograma. Ukoliko ta osoba jede zdravo bar nekoliko dana i smrša pola kilograma - ona će to vidjeti kao veliki napredak. Ako pak, prekrši dijetu par dana i povrati polovinu izgubljenih kilograma, ona će to videti kao minimalno nazadovanje, kaže doktor Voren.

Skloni smo da korake unaprijed preuveličavamo, a korak unazad minimalizujemo

U psihologiji, ova sklonost je poznata kao "afirmaciona" - kada se ideja uklapa u naša lična očekivanja, mi je rado prihvatamo. Doktor Voren je sarađivao s Margaret Kembel, s kojom je u čak sedam studija proučavao kako studenti prihvataju određene uspjehe i neuspjehe. Ukoliko bi studenti umjesto krofne pojeli šargarepu, bili su ubijeđeni da im je šargarepa više pomogla, nego što im je kasnije prekršaj u ishrani odmagao.

Izbor nije napredak, već stvar percepcije

Kako biste sebi olakšali period tokom kojeg držite dijetu, možete koristiti razne gedžete koji broje kalorije koje unosite i koje trošite, korake i tako dalje. Pomoglo bi i kada biste sebi postavili realne ciljeve, koji će vas u budućnosti motivisati da istrajete u svojoj namjeri.

Izvor: menshealth.rs