latinica  ћирилица
06/04/2015 |  20:14 | Autor: Večernje novosti

"Pametni" uređaji oštećuju mozak

Napredak tehnologije olakšao je život u svakom pogledu, ali zbog sve većeg oslanjanja na "pametne mašine", čovječanstvu prijeti opasnost od atrofije mozga.

Naučnici upozoravaju da je najugroženija memorija, a najpogubnije dejstvo imaju uređaji za navigaciju, jer u potpunosti zamjenjuju prefinjenu strukturu u mozgu predodređenu za stvaranje kognitivnih, odnosno saznajnih mapa.

- U takvim okolnostima mozak ostaje pasivan. Korišćenje modernih tehnoloških sredstava uništava naš "pećinski" instinkt, vitalno važan za opstanak. Istraživanje sprovedeno među britanskim taksistima koji koriste uređaje za navigaciju, pokazalo je da oni imaju manji hipokampus u mozgu u odnosu na kolege koji se oslanjaju na svoje sjećanje. A hipokampus je dio mozga koji kod demencije i sličnih bolesti najbrže strada. Njegovo ranije propadanje uslovljeno tehnološkim i drugim činiocima ubrzava pojavu ovih bolesti - naglasila je neurolog Rozamund Langston.

Baš iz tog razloga, poželjno je da tehnologiju koja štedi i vrijeme i novac, racionalno koristimo. A da bi mozak uvijek bio "u dobroj formi", neophodan je svakodnevni trening. Zato, prestanite da stalno zavirujete u mobilni i potrudite se da zapamtite makar neke telefonske brojeve, važne datume i zadatke, savjetuju stručnjaci.