latinica  ћирилица
08/04/2015 |  15:00 | Autor: SRNA

Britanci grade malu hidroelektranu na Drinjači

Britanska kompanija Mineko limited investiraće 7,5 miliona evra u izgradnju male hidroelektrane na rijeci Drinjači u opštini Zvornik.Ugovorom o koncesiji predviđena je izgradnja male hidroelektrane "Medoš", instalisane snage 3,97 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje od 13,5 gigavat časova.
Hidroelektrana - Foto: nezavisne novine
HidroelektranaFoto: nezavisne novine

U saopštenju iz kompanije se navodi da je koncesija za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane na rijeci Drinjači dobijena na Јavnom pozivu Ministarstva industrije, rudarstva i energetike Republike Srpske.

U skladu sa Zakonom o koncesijama Republike Srpske, ugovor o koncesiji potpisalo je preduzeće "Medoš" sa sjedištem u Banjaluci, koje je kao koncesiono preduzeće osnovala britanska kompanija "Mineko limited".

Na poslovima pripreme i realizacije izgradnje hidroelektrane Mineko će angažovati lokalne firme.

Direktor firme “Medoš“ Žarko Potkonjak je najavio da prva faza projekta obuhvata period projektovanja i izgradnje, što zahtijeva angažovanje velikog broja ljudi, pa se procjenjuje da će na ovim poslovima raditi dosta domaćih firmi.

Druga faza podrazumjeva period korišćenja hidroelektrane do 50 godina.

"U skladu sa filozofijom poslovanja Mineko grupe njegovaćemo etički pristup koji se bazira na poštovanju zakona svake zemlje u kojoj smo prisutni, očuvanju životne sredine i pomoći zajednici", rekao je Potkonjak.

Pored ulaganja u sektor energetike, Mineco je u regionu među najvećim investitorima u oblasti rudarstva.

Samostalno ili sa partnerima upravljaju rudnikom olova i cinka "Gros" u Srebrenici i rudnikom olova "Geomet" u Olovu, a bavi se i istraživanjem ležišta antimona u Novom Goraždu.

U Srbiji upravljaju rudnicima olova i cinka "Veliki majdan" kod Ljubovije, rudnikom "Rudnik" kod Gornjeg Milanovca i "Bosil-Metal" kod Bosilegrada.

"Mineko limited" dio je Mineko grupe koja se bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka i bakra u zemljama jugoistočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza.

U saopštenju iz kompanije se navodi da od osnivanja 2003. godine do danas, zajedno sa partnerima, Mineko uspješno posluje na pet kontinenata, u Evropi, Aziji, Africi, Sjevernoj i Јužnoj Americi, a planiraju širenje i u Australiji.